Makedonka oduševljena srpskim običajima (VIDEO)

Ivanjica- Uz dobro raspoloženje, kuvano vino i božićnu atmosferu ekipa mladih Ivanjičana, od kojih mnogi danas i ne žive u rodnom gradu, okupljaju se svake godine u badnjoj noći kako bi spremili simbol Hristovog rođenja za svoje domove. Većina njih živi u Beogradu, neki čak i u Kataru, a posebna gošća već drugu godinu je Makedonka Anastazija Taseska. Kako kaže srpski običaji u odnosu na makedonske se jako razlikuju, a upravo zbog vesele božićne atmosfere odlučila je da ovde provede i ovogodišnje praznike. Anastazija kaže da je u Srbiji prvi put videla da se u grupicama ide po badnjak, a nešto posebno je veže za naš kraj.

U Srbiji se posebno vodi  računa o običajima na Badnji dan koji počinju sečenjem badnjaka u ranu zoru. Seče se mlada grana hrasta koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo.  Đorđe Labudović iz Ivanjice već godinama je domaćin svojim prijateljima sa kojima ide u seču. Svu tradiciju i običaje vezane za Badnji dan i Božić naučili su od starijih.

il-badnjaci- Makedonka oduševljena srpskim običajima (VIDEO)

Ipak najlepši običaj od svih jeste da se na Badnji dan ljudi mire, kako bi Božić, najradosniji praznik, dočekali u miru.

il-badnjaci2 Makedonka oduševljena srpskim običajima (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *