Ivanjica ima oko 27 000 stanovnika i više od 15 000 automobila (VIDEO)

Ivanjica prema zvaničnim podacima spada u grupu slabije razvijenih opština a potpuno kontradiktorno tome je što statistika govori da svaki radno sposobni stanovnik ove opštine poseduje nešto više od dva automobila. Kada se sve to uzme u obzir kao i navika da više ni u prodavnicu ne idemo peške, logično je zaključiti da mesta za parking u Ivanjici nema dovoljno. Svojevremeno su se u javnosti pojavljivale informacije o izgradnji javne garaže koja bi mogla da podmiri potrebe preko 15 000 automobila u ovoj opštini ali je preozbiljna investicija pa je pitanje koliko je u ovom trenutku prioritetna.

Dok se ne obezbedi više parking mesta savesno ponašanje vozača moglo bi biti od koristi za bezbednije odvijanje saobraćaja u našem gradu. Prvenstveno kada je reč o parkiranju na trotoarima a onda i ispred prodavnica, apoteka, na kolovozima i pešačkim prelazima.

IL-parking-nema-ivanjica Ivanjica ima oko 27 000 stanovnika i više od 15 000 automobila (VIDEO)

You may also like...

2 Responses

  1. Ana kaže:

    Gde su tu kamioni, motori, traktori…

  2. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

    Navodite – javnosti se pojavljivale informacije o izgradnji javne garaže koja bi mogla da podmiri potrebe preko 15 000 automobila u ovoj opštini ali je preozbiljna investicija pa je pitanje koliko je u ovom trenutku prioritetna.
    Šta znači tvrdnja – preozbiljna investicija.
    Normalno javna garaža od 15000 parkig mesta je megalomanska zamisao. Javne garaže često imaju kapacitet parkiranja od 50 pa do maksimalno 500 parkinga.
    Da li neko konsultuje struku kod ovakvih predloga?
    IGI svedoči naprotiv parkinzi ili jednostavne javne garaže su isplativa investicija.
    Evo i potvrdnog obrazloženja;
    Ulaganje u garaže – najbolja investicija i dugoročno isplativa. Nedostatak parking mesta u Ivanjici je problematično jer grad nema prostornu šitinu. Javne garaže /parkirališta/ su za opštine isplative u roku od 10 godina normalno uz većinsku popunjenost mesta. Ulaganja su maksimalno isplativa, ko hoće da posluje na duži rok .A gradsko jezgro se oslobađa automogila.
    Sa druge strane zakon ne zabranjuje osnivanje privatnih parkirališta na parcelama koje građani poseduju, ali za razliku od Parking servisa, njihovo poslovanje nije definisano nikakvom odlukom.
    Partnerstvo grada i privatnih investitora za veći broj javnih garaža je profitabilno rešenje.
    Privatni investitori imaju mogućnosti da grade javne garaže, neophodno je da garaže funkcionišu u skladu sa odlukom o komunalnim uslugama, gde bi bila obavezna saradnja sa JKP „Parking servis“. Po realizaciji projekta predviđeno je zajedničko upravljanje objektima.
    Na osnovu slobodne procene, ako se dnevno proda oko 500 – 1000 parking karata u proseku po vozili 50 dinara, to znači da parking servis inkasira 25000 – 50000 dinara dnevno.
    To nisu mala povratna sredstva na desetogodišnjem nivou jer za održavanje parkirg prostora nisu veliki toškovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *