“Ivanjičani beskrajno vam hvala”- Svi zajedno za Vukovu srećniju budućnost

Vuk Arapović je trogodišnji dečak koji boluje od cerebralne paralize, ali sa jednakim osmehom uživa u igri sa starijom  sestrom i roditeljima, kao i kada provodi sate naporno vezbajući u centrima za rehabilitaciju i kod kuće. Iako jako mali Vuk je veliki borac i zahvaljujući intervenciji koja se može obaviti u Sent Luisu, on ima šansu da u budućnosti korača bez bolova i provodi kvalitetniji i samostalniji život. Sama operacija i svi propratni troškovi su oko 50.000 evra, a zahvaljujući ljudima dobrog srca roditelji su uspeli da sakupe više od polovine sredstava.

Porodica Arapović želela je da izrazi posebnu zahvalnost Ivanjičanima.

„Zahvaljujući ljudima dobre volje koji su nam pomogli, ali i dalje pomažu, naš cilj sada je bliži. Posebno bismo hteli da se zahvalimo porodici Danilović iz Ivanjice, koji su nažalost izgubili svoje dete, ali prepoznali naš vapaj i ostatak sredstava od lečenja njihovog dečaka Miloša preumerili na naš račun. Bez Ivanjičana koji su se tada uključili u akciju prikupljanja pomoći to ne bi bilo moguće i zato im beskrajno hvala“- rekla je Tatjana Arapović, Vukova majka.

Operacija je zakazana za 13.1.2023. godine u Sent Luisu, a potrebno je uplatiti sredstva u celosti do 45 dana pred samu intervenciju.

il-za-vuka-arapovica- "Ivanjičani beskrajno vam hvala"- Svi zajedno za Vukovu srećniju budućnost

Vuk je rođen u 28. nedelji trudnoće i već tada je kao ugrožena beba proveo dva i po meseca na Institutu za neonatologiju. Tada su mu doktori utvrdili promenu tonusa mišića, a roditelji su nastavili da ga vode na kontrole kod neonatologa u Tiršovoj i kod fizijatra u Sokobanjskoj, Specijalnoj bolnici za paralizu.

Konačna dijagnoza cerebralne paralize stigla je pre drugog rođendana, kada su lekari potvrdili da se radi o spastičnom obliku cerebralne paralize, koji usporava Vukov motorni razvoj. Krajem prošle godine mališanu je tim ruskih lekara u Ćupriji uradio intervenciju pod nazivom “fibrotomija po Ulzibatu”, koja je trebala da mu pruži olakšanje u vežbanju i puniji obim pokreta tokom vežbanja.

Posle brojnih napornih vežbi i tretmana u privatnom centru u Novom Sadu, kao i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu, na šestomesečnoj kontroli od intervencije Arapovićima je rečeno da se Vukov spazam, odnosno hipertonus, nije u potpunosti vratio i da će ga pratiti dalje kroz život.

Zato je porodica odlučila da spas potraži na drugom mestu i čuvši za doktora Parka iz Sent Luisa u Misuriju, apliciralu su da vide da li je Vuk kandidat za operaciju koju ovaj hirurg radi i dobili pozitivan odgovor.

Intervencija se zove selektivna dorzalna rizotomija, radi se na kičmi kako bi spazam popustio i istraživanja pokazuju da se posle ovakve vrste intervencije taj tonus ne vraća. Vuku bi ova intervencija pomogla tako što bi popustila spazam kompletne muskulature, što bi mu dalu veliku šansu da napreduje uz jak i intenzivan fizikalni tretman i radnu terapiju, najpre tri nedelje u Sent Luisu, a potom, po preporučenom programu, u srpskim centrima.

Osim što doktor smatra da je Vuk dobar kandidat za intervenciju koju sporovodi, izuzetno je optimističan u prognozama koje bi ovom mališanu olakšale detinjstvo i osamostalile ga za dalji život bez bolova i napredovanje. Dodatnu nadu roditeljima je unela prognoza lekara u kojoj kaže da u budućnosti vidi Vuka kako korača.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *