Posao prljav, ali zarada čista (VIDEO)

Ivanjica-Iako je proizvodnja ćumura stari i prljav zanat, na teritoriji ivanjičke opštine ćumurana ima gotovo na svakom koraku. Većina njih je u upotrebi zahavaljujući mlađem naraštaju koji su zanat učili gledajući stare majstore. Jedan od njih je i tridesettrogodišnji Milomir Prodanović iz Budoželje, koji već dvanaest godina loži svoje dve ćumurane. Kako kaže zanat je učio od dede i oca. Milomir proizvodi ćumur po starom receptu, u ćumuranama sazidanim od cigle. A kako sam kaže vremenske prilike, suvoća i vrsta drveta utiču na količinu, ali i kvalitet ćumura.

Ćumur se pakuje u džakove od po 15 kilograma, a trenutna cena je 1000 dinara po džaku. Kako dobar roštilj ne može da se zamisli bez dobrog ćumura, Milomir kaže da sve što proizvede brzo i proda. Njemu  je proizvodnja ćumura dodatni posao i tvrdi da su mu to najslađe pare, jer iako se dosta nadimi i uprlja radeći oko ćumurana, zarada je čista.

il-cumurane1 Posao prljav, ali zarada čista (VIDEO)

U Budoželji ima na desetine ćumurana, a zahvaljujućim mladim i vrednim ljudima poput Milomira koji čuvaju stari ćumurdžijski zanat, iz ovih ozidanih lopti pored puta i dalje kulja gusti dim.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *