Kupus je nekada bio zaštitni znak Prilika kod Ivanjice, a danas tek po neka njiva (VIDEO)

Nekada su Prilike kod Ivanjice bile mesto nadaleko poznato po proizvodnji kupusa. Hektari zemlje bili su pod ovim povrćem od koga se lepo zarađivalo i živelo. Dole Milošević se seća vremena kada je prodavao na tone kupusa ispred tada industrijskih giganata Javora, Tepihare, Špika ali i na ivanjičkoj pijaci. Danas se njiva svela na 9 000 zasada i to za one najvernije mušterije.

Prošle godine kupus se prodavao po prosečnoj ceni od 60 dinara ali ono što je domaćice više zanimalo od cene jeste kvalitet. Ivanjičani veruju da je kupus iz priličkog polja dobar za zimnicu.

IL-kupus- Kupus je nekada bio zaštitni znak Prilika kod Ivanjice, a danas tek po neka njiva (VIDEO)

Prepolovljen rod kupusa ove godine nije jedina glavobolja za proizvođače. Oni strahuju da im se ne ponove prošlogodišnji problemi kada su im kradljici pustošili njive.

IL-Dole-Milosevic Kupus je nekada bio zaštitni znak Prilika kod Ivanjice, a danas tek po neka njiva (VIDEO)

Milošević kaže da je proizvodnja kupusa svima postala dodatna delatnost jer ne donosi nekadašnju zaradu, ali veruje da će se i to promeniti pa je njegov savet poljoprivrednicima da rade više poslova uporedo, jer kada im odseku jednu, moći će da se zaustave na drugoj grani.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *