Malinari očekuju dobru cenu a radnici bolje nadnice (VIDEO)

Kao i svake godine pred početak berbe malinare muče razni problemi, od cene koja će biti ponudjena do radne snage i na prvom mestu količine maline koju će moći da isporuče jer je fabrika pod vedrim nebom velika lutrija.

Dok sa jedne strane poručuju da je izvoz zbog celokupne svetske krize jako loš i da će malina ove godine biti luksuz, iz Asocijacije malinara Srbije tvrde da se izvozi punom parom i da je trenutna cena u Srbiji od 650 do 850 dinara po kilogramu, što su početna očekivanja proizvođača i za ovogodišnju berbu.

IL-kradljivci-malina Malinari očekuju dobru cenu a radnici bolje nadnice (VIDEO)

Problem radne snage sve je izraženiji a malinari se okreću mahom radnicima koji dolaze iz susednih zemalja jer, kažu, u Srbiji je teško pronaći ih. Za vezivanje i krčenje malinjaka plaćala se dnevnica od 3,5 do 4 hiljade dinara. Berači ove godine očekuju da budu bolje plaćeni ali sve zavisi od ovogodišnje otkupne cene.

IL-malina- Malinari očekuju dobru cenu a radnici bolje nadnice (VIDEO)

Stanje u malinjacima kako kaže predsednik Asocijacije malinara, Dobrivoje Radović, jako je loše tako da se boji da će i prinosi biti dosta manji. Strahuje je se i od vremenskih neprilika koje bi mogle da pogoršaju celokupnu situaciju u srpskom malinogorju a sve to će na kraju uticati na otkupnu cenu.

You may also like...

2 Responses

  1. Gorstak kaže:

    Kakva drzava takva i asocijacija kad predsednik sa osmoljetkom prica o malini.

  2. Boban Malinar kaže:

    Kakva Asocijacija takav i Predsednik i obratno…
    Neka bude i prošlogodišnja cena i isplate na vreme biće top…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *