Najraniji popisi stanovništva ivanjičkog kraja (VIDEO)

U izdanju Doma kulture, iz štampe je nedavno izašla knjiga Zorana Vučićevića, nezavisnog istraživača iz Ivanjice, pod nazivom “Stanovništvo i naselja Moravice od 1476.- 1604. godine”.

Ova publikacija je posvećena turskim popisima Smederevskog sandžaka iz 1476, 1516, 1525, 1528, 1540, 1559/60 i 1572. godine. Za vreme turskog tapijskog popisa iz 1604. godine, najveći deo područja Moravice se nalazio u okviru Bosanskog sandžaka. Autor je u knjigu uneo i podatke za nahije Ostatija i Bobolj, jer se taj prostor sada nalazi u okviru opštine Ivanjica i deo je istorijske Moravice.

IL-vucicevic-knjiga Najraniji popisi stanovništva ivanjičkog kraja (VIDEO)

Vučićević je knjigu počeo sa osvrtom na zemlju Moravicu, njen prostor, župe i nahije.

Osnovni motiv za izradu ove publikacije jeste istorijsko rasvetljavanje 15. i 16. veka na ovim prostorima. Autor ovom skromnom knjigom želi da prevedeni turski popisi doprinesu novim saznanjima a time i novim realnijim pogledima na našu bogatu prošlost. Ovo je bio prvi popis stanovništva. Kroz njih saznajemo i imena naselja koja traju od srednjeg veka do danas.

Kao i mnogi drugi autori koji su se bavili turskim popisima, i Vučićević je nailazio na probleme u identifikaciji i ubiciranju nekih naselja i toponima. Problem je u prevođenju sa staroturskog jezika koji se koristio arapskim pismom koje je bilo prilagođeno turskom jeziku. To pismo je bilo poznato kao arebica i u njemu nije bilo nekih naših slova, pa su razni autori na razne načine deftere i prevodili.

Na kraju je autor dao sumarni pregled stanovništva, što knjigu čini još kvilitetnijom i pristupačnijom široj čitalačkoj publici.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *