Prodavnice će raditi neograničeno, neki kafići i celu noć, a slušaće se i MUZIKA

Nakon sastanka članova Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 danas je dogovoreno da Vladi Srbije predloži dodatno popuštanje pet protvepidemijskih mera.

Nove mere važiće od srede jer neke izmene zahtevaju sendicu Vlade Srbije.

Mere koje se tiču dezinfekcije, nošenja maski i držanja distance ostaju na snazi.

Prodavnice

Prva mera odnosi se na prodavnice, odnosno prehrambene objekte. Oni će, prema predlogu, moći da rade 24 sata bez ograničenja, kao u vreme pre epidemije.

Kafići

– Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, dok u zatvorenom radno vreme je ograničeno do 1.00 sati. U ovim objektima od sada je dozvoljena i muzika, što je dodatna relaksacija – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Sportski događaji

Na sastanku članova Kriznog štaba raspravljano je i o sportskim događajima. S tim u vezi, doneli su odluke koje nisu jednake za otvorene prostore, odnosno stadione, i za zatvorene, poput sportskih hala.

– Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba Vladi Republike Srbije jeste da se dozvoli i prisustvo publike na stadionima i to sa kapacitetom do 50 odsto popunjenosti, a u halama, tj. zatvorenim prostorima biće do 30 odsto kapaciteta. Naravno, uz sve protivepidemijske mere – rekao je Gojković.

Okupljanje ljudi

Prema njegovim rečima, relaksirane su mere i kada je u pitanju okupljanje ljudi. U zatvorenom i otvorenom prostoru, od sada će moći da bude do 500 osoba.

– Ako je objekat mogao da primi 1.000 ljudi, sada može 500. Ako je mogao ranije 200, može 100. Relaksiramo i mere u vezi sa školarcima i njihovim vannastavnim aktivnostima – rekao je Gojković.

Mature i ekskurzije

Jedna mera će se posebno dopasti učenicima koji su željni ekskurzija.

– Relaksiramo i rekreativnu nastavu za osnovce, srednjoškolce i visoko obrazovanje i ekskurzije koje se organizuju u okviru njihovih nastavnih aktivnosti. Naravno uz saglasnost ministarstva prosvete.

Dupli mutant

Na pitanje šta nas dalje čeka s obzirom na to da u svetu “divlja” indijski soj korona virusa, koji je poznat i kao dupli mutant, a koji je registrovan i u nekim zemljama iz okruženja, Gojković kaže da se sprovode mere, ali da ga zabrinjava nešto drugo.

– Na dnevnom nivou u ovom trenutku imamo svega 10 odsto vakinisanih ljudi u odnosu na broj koji smo imali u prethodnih nekoliko meseci. To je ono što je naša najveća briga. Tu smo na 48 odsto vakcinisanih, ali život mora da se nastavi. Pratićemo brojke, pratićemo situaciju – zaključio je Gojković.

Il-Korona-virus-prvi-slucaj-Ivanjica- Prodavnice će raditi neograničeno, neki kafići i celu noć, a slušaće se i MUZIKA

Stabilna situacija

Epidemiološka situacija je, kako je dodao, stabilna.

– Imamo stagnaciju broja zaraženih, tj. broj zaraženih koji je konstantan. Manje od 500 pacijenata se u bolnicama širom Srbije leči od kovida. Uveliko traje vraćanje zdravstvenog sistema u sve ono što smo imali pre kovida. Želimo da se što pre vratimo normalnim životnim tokovima i radu – rekao je Gojković.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je za “Euronjuz Srbija” uoči sastanka da će na Kriznom štabu verovatno biti dozvoljena nastava u prirodi i maturske večeri, a da su ekskurzije i dalje pod znakom pitanja.

– Nastava u prirodi će verovatno biti odobrena, ali uz poštovanje svih mera – održavanje distance na otvorenom, maske u zatvorenom prostoru. Ekskurzije su još pod znakom pitanja, jer je teško na takvim putovanjima decu kontrolisati – objasnio je Tiodorović.

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da će potpuno popuštanje mera uslediti tek kada se dođe do 60 odsto vakcinisanih građana Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je uoči sednice da očekuje da bude donesena odluka da se od 21. juna u prestonici, kao i u drugim lokalnim samoupravama u kojima je vakcinisano više od 50 odsto ljudi, omogući održavanje kongresa, koncerata, svadbi i javnih događaja koji do sada nisu mogli da se održavaju, ali uz poštovanje propisanih mera.

On je naveo i da je Gradski zavod za javno zdravlje u dogovoru sa Gradom Beogradom, Novim Sadom i invent industrijom propisao mere za svaki od ovih događaja.

Kako je ranije objavljeno, potrebno je još oko 340.000 osoba da bi se dostigao cilj od 50 odsto starijih od 18 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.287 osoba, od kojih je pozitivno 124, dok je osam osoba preminulo.

InfoLIGA/Blic

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *