Koliko je Agencija za lekove zabeležila neželjenih reakcija na vakcine u Srbiji

Agencija za medicinska sredstva i lekove je do sada u Srbiji zabeležila 62 neželjene reakcije posle vakcinacije građana. Pavle Zelić iz Agencije ističe da to nije razlog za zabrinutost i da su sve te reakcije očekivane. Najviše je lokalnih, na mestu uboda.

Zelić je rekao da su dosadašnji rezultati vakcinacije u Srbiji odlični i da će nam to pomoći da se preokrenu “strašne brojke zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od kovida“.

Kako kaže, situacija u regionu je alarmantna i srpska agencija je na vezi sa kolegama iz regiona i pružiće im podršku, kao i prethodnih godina.

Ističe da se zaposleni u agenciji trude da pomognu da što brže dođemo do vakcina, odnosno da se ne čeka onaj deo posla koji obavlja Agencija, a to je kontrola kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je vakcinisano više od 400.000 ljudi. Na pitanje o neželjnim reakcijama, Pavle Zelić je rekao da su do sada zabeležene 62.

Kako ističe taj broj ne zvuči strašno, ali pokazuje da Agencija pažljivo prati šta se dešava. Od tog broja, 35 reakcija je na „Fajzerovu“ vakcinu, 26 na „Sinofarmovu“ i jedna na „sputnjk v“.

IL-Vakcina Koliko je Agencija za lekove zabeležila neželjenih reakcija na vakcine u Srbiji

Dodaje da je reč uglavnom o lokalnim reakcijama na mestu primene, kao što su bol, otok ili crvenilo, a sve to je očekivano.

Zelić je rekao da su bile prisutne i sistemske reakcije, najčešće je to bila povišena telesna temperatura koja je trajala najviše tri dana, malaksalost, zamor i glavobolja. Prema Zelićevim rečima, to nije ništa što bi trebalo da nas zabrine.

Danas je u Srbiju stiglo i novih 40.000 doza ruske vakcine „sputnjik v“. Zelić je rekao da je ključna uloga Agencije da se izda uvozna dozvola, odnosno sertifikat, i da su spremni.

Poručio je da će svaka serija vakcina koja stigne u Srbiju proći kontrolu kvaliteta i da su srpski eksperti kompetentni da urade sve što je nephodno da pacijenti budu uvereni da su vakcine na najbolji način proverene.

InfoLIGA/RTS

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *