Crkva u Osonici na grobu kosovskog junaka (VIDEO)

Narodno predanje da je crkva svetog Arhangela Gavrila u Osonici sagrađena na grobu kosovskog junaka Orlović Pavla malo je poznata široj javnosti.

Crkva u Osonici osvećena je 1972. godine a u njenoj izgradnji učestvovali su meštani koji su svojim prilozima podigli jednu od retkih crkava građenih od fasadne cigle. Priča koja se prenosila sa kolena na koleno, prilikom gradnje crkve potvrđena je.

Nadgrobna ploča koju je u porti crkve pre par godina pronašao jedan arheolog, prema njegovom svedočenju datira  iz 14. veka. Ona bi se mogla povezati sa predanjem da je reč o nadgrobnom spomeniku kosovskog junaka Orlović Pavla.

Crkva u Osonici, pripada Crkvenoj opštini Luke, gde se nalazi Crkva posvećena Pokrovu presvete Bogorodice i Crkva Svetih Petra i Pavla u Lisi.Il-Orlovic-Pavle-Uros-Predic-slikar- Crkva u Osonici na grobu kosovskog junaka (VIDEO)

Ove tri mesne zajednice opštini Ivanjica pripojene su posle Drugog svetskog rata.

You may also like...

2 Responses

  1. a kaže:

    Orlovic Pavle je mitska licnost, nije ni postojao…

  2. Pik kaže:

    Da bi postojao grob Boška Jugovića, potrebno je da Boško postoji. A istorija navodi da je Vretkao imao ćerku Milicu i sina Nikolu… Ali dobro, svašta pokazuju “napolju” kao “njihovo”, počev od lažne Troje pa na dalje…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *