Kako je davne 1912. godine nastao FK „Javor“

Davne 1912. godine rodio se fudbalski klub „Javor“.Početkom Balkanskih ratova, u oktobru 1912. godine, škole i fakulteti prestali su sa radom.To je bio razlog da se đaci i studenti iz Ivanjice okupe u svom rodnom gradu.Među njima je bio i Milan Radojević,Ivanjičanin koji je studirao u Beču, koji je po dolasku u Ivanjicu doneo i fudbalsku loptu.

il-javor- Kako je davne 1912. godine nastao FK "Javor"

Na dobro posećenom skupu mladih doneta je odluka da se osnuje Đačko sportsko društvo.Prisutni su dugo većali kako da nazovu društvo.Ređali su se razni predlozi,ali ni jedan nije dobio većinu.

-„Ama ljudi“-uzviknuo je Milenko Kušić-„hajde da klub nazovemo po našoj poznatoj planini Javor!“.

Ovaj predlog prihvaćen je sa ovacijama.Tako je Đačko sportsko društvo i zvanično dobilo ime Javor, a Milenko Kušić u neku ruku postao je kum kluba. Društvo je pored fudbalskog  tima imalo gimnastičku sekciju, pozorišnu trupu i hor.Sa organizovanih priredbi sakupljan je novac za izgradnju igrališta.Pošto je Društvo postalo masovno i popularno, tadašnje opštinske vlasti, odlučile su da društvu dodele lokaciju za igralište.Na Vašarištu, gde se danas nalazi fabrika čarapa Proleter, počela je akcija izgradnje terena.Svi mladi su dobrovoljnom akcijom učestvovali u radovima. Igralište je ocrtano strugotinom,a stative napravljene od drveća isečenog u šumi.

il-javor1 Kako je davne 1912. godine nastao FK "Javor"

I došao je dan kada je odigrana prva fudbalska utakmica u Ivanjici.Pošto u to vreme,nije bilo klubova u okolini,igrači „Javora“ podelili su se na crvene i plave.Bio je to praznik za tada malu varoš, pa su se svi građani okupili da vide  čudesnu igru o kojoj su mladi pričali.Gledalište je bilo podeljeno- muškarci su navijali za „plave“,a žene za „crvene“.Utakmica je imala i smešnih događaja,jer su akteri prvi put imali nastup, a sudija meča bio je početnik pa je svaki čas duvao u pištaljku.To je iznerviralo Sveta Popovića , poznatog ivanjičkog sveštenika, koji se ljutito obratio sudiji.

-„Ako toliko voliš da sviraš,ti se priključi orkestru, a nas pusti da igramo fudbal“.

il-javor2 Kako je davne 1912. godine nastao FK "Javor"

Kada je meč priveden kraju, rezultat je bio 1:1 .Svi su zadovoljni napustili igralište i u kafanama nastavili da prepričavaju događaje sa fudbalskog derbiju u Ivanjici.

Treba pomenuti i to da je na osnivačkoj Skupštini društva izabran Upravni odbor sastavljen od najaktivnijih članova koji su doprineli osnivanju Društva.Upravni odbor sačinjavali su: Milan Radojević-predsednik,Božo Spasović, Đivko Luković, Milovan Milutinović, Sveto Popović,Mile Ćirić i Strahinja Lazarević.

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

1 Response

  1. Jovan kaže:

    Bravo, pisite jos ovakvih tekstova!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *