Napokon! Obnavlja se čuveni banjski kompleks Prilički kiseljak kod Ivanjice (VIDEO)

Nekada čuveni banjski kompleks sa izvorištem mineralne vode Prilički kiseljak kod Ivanjice, godinama je napušten. Popularne vile u kojima su odsedali turisti, poznate ličnosti, funkcioneri pa i sam kralj lično, pod teretom vremena i nebrige danas izgledaju sablano oronulo. Međutim, priča o najpopularnijem turističkom mestu sedamdesetih godina bila je jedan od razloga da porodica Đorđević kupi ovaj kompleks i krene u njegovu rekonstrukciju.

il-budimka-prilicki-kiseljak- Napokon! Obnavlja se čuveni banjski kompleks Prilički kiseljak kod Ivanjice (VIDEO)

Trenutno se radi na otkopavanju starih izvorišta mineralne vode nakon čega će biti izvršeno njeno ispitivanje. Od rezultata ovih istraživanja zavisiće i sama namena obnovljenog banjskog kompleksa.

Mineralni izvori u Priličkom Kiseljaku bili su poznati još Ilirima i Rimljanima a ovo područje za banju je proglašeno 1873. godine. Intezivno korišćenje mineralne vode počinje 1970. godine kada se rađa ideja o njenom flaširanju. Tada je, kažu starosedeoci, usledio krah jer su u želji da pronađu što više izvora inženjeri ’’razbili’’ postojeće,  pa se intezitet vode smanjio a neki izvori potpuno su presušili.

il-kraljeva-stolica Napokon! Obnavlja se čuveni banjski kompleks Prilički kiseljak kod Ivanjice (VIDEO)

Radovi na pronalaženju i ispitivanju izvora mineralne vode u Priličkom Kiseljaku trajaće oko šest meseci nakon čega bi trebalo da se krene sa rekonstrukcijom zgrada i uređenjem čitavog kompleksa.

 

You may also like...

1 Response

  1. GRADINJAR kaže:

    SREĆNO !
    “IVANJICANI” su upropastili i uništili Prilike i Prilicki Kiseljak i odobrili da se satelitska stanica gradi u Prilikama a Anemija u Ivanjici umesto u Priličnom Kiseljaku !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *