Sudije izglasale novih pet članova Visokog saveta sudstva – Bjelogrlić među njima

Na izbore je izašlo oko 80 odsto delilaca pravde, a najveći broj glasova dobile su sudije Zorana Delibašić, Marija Aranđelović Jureša, Snežana Bjelogrlić, Dragica Barać i Vukica Kužić.

Prema prvim preliminarnim rezultatima glasanja, za nove izborne članove Visokog saveta sudstva (VSS) biće predložene Zorana Delibašić, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Marija Aranđelović Jureša, sudija Višeg suda u Beogradu, Snežana Bjelogrlić, sudija Osnovnog suda u Ivanjici i predsednica Društva sudija Srbije, Dragica Barać, sudija Prekršajnog suda u Beogradu i Vukica Kužić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

il-sud-ivanjica Sudije izglasale novih pet članova Visokog saveta sudstva - Bjelogrlić među njima

Kako „Politika” nezvanično saznaje, ovih pet sudija su dobile najveći broj glasova svojih kolega, na četiri odvojene kandidacione liste, pa će ih u daljoj proceduri VSS predložiti Narodnoj skupštini za izbor na petogodišnji mandat, koji će otpočeti u aprilu sledeće godine.

Sudija Delibašić dobila je najveći broj glasova kolega iz Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog i Upravnog suda, dok je sudija Aranđelović Jureša imala više glasova od ostala tri kandidata sa liste za više i privredne sudove.

Sa liste osnovnih i prekršajnih sudova biće predložene dve kandidatkinje sa najvećim brojem glasova, a sudija Kužić dobila je više glasova od protivkandidata na listi za sudije sa teritorije Vojvodine. Izbori su juče održani na 49 biračkih mesta u sudovima širom Srbije, a glasalo je oko 80 odsto od ukupno 2.092 sudije.

Prema rečima Dragomira Milojevića, predsednika VSS i vršioca funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS), glasanje je proteklo u najboljem redu. Jedan broj sudija izrazio je želju da glasa kod kuće, jer se nalaze u samoizolaciji, pa im je biračko pravo omogućeno posredstvom članova proširenih sastava biračkih odbora. Očekuje se da VSS objavi zvanično saopštenje o rezultatima glasanja.

Izvor: Politika

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *