29. NOVEMBAR ! ”Dok sam živa biću Titov pionir”

Porodica Nešovanović Iz Ivanjice nikada nije prestala da praznuje nekadašnji Dan Republike 29. novembar. Ostali su dosledni ideologiji koja je spajala sve narode u bivšoj Jugoslaviji i onda kada to nije bilo previse popularno. Jedna je bila Jugoslavija u kojoj su se poštovali sistemi vrednosti, kaže Biljana Nešovanović zahvaljujući kojoj se ljubav prema staroj, dobroj Jugi u ovoj porodici neguje već 19  godina. Kako će 2021. godina biti jubilarna, tačnije dve decenije obeležavanja 29. novembra u kući Nešovanovića, Biljana je odlučila da slavu prenese na mlađa pokoljenja.

il-29.novembar-tri 29. NOVEMBAR ! ''Dok sam živa biću Titov pionir''

-Imam dve ćerke, jedna živi u Mladenovcu, druga u Čačku. One će u okviru svojih porodica nastaviti da obeležavaju 29. novembar jer je to moja želja. Dok budem živa biću Titov pionir jer nikada u ovoj zemlji nije bilo lepše druženje, čistiji i iskreniji ljudi, vera u prave ljudske vrednosti, kao tada. Za Dan Republike naše društvo okupljalo se u Odmaralištu Golija i slavilo se nekada i po tri dana. Sve je bilo krcato, morao si unapred da rezervišeš mesto. Nije bilo važno koliko novca imaš i kako si obučen, već kakav si čovek i da li ljudskim vrednostima zaslužuješ mesto u društvu.- priča Biljana.

IL-29.-NOVEMBAR-2 29. NOVEMBAR ! ''Dok sam živa biću Titov pionir''

-Pričamo o radnim akcijama koje su tada bile aktuelne, slušamo i muziku stare Juge, imamo marame, kao da pobegnemo na trenutak od stvarnosti i svih problema današnjice. I što je najvažnije Bilja uspeva kroz priču da nas  podseti kako je u životu najvažnije biti čovek.– kažu mlađe generacije koje će nastaviti u porodici Nešovanović da neguju tradiciju obeležavanja nekadašnjeg Dana Republike.

IL-Nesovanovici 29. NOVEMBAR ! ''Dok sam živa biću Titov pionir''

Dan Republike -29. novembar

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra. Obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943., kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ.

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002., kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *