U Prilikama kod Ivanjice niče kompleks za proizvodnju vredan 500.000 EUR

Pandemija koronavirusa nije negativno uticala na poslovanje ivanjičke kompanije Milutinovići doo, naprotiv – ova firma koja se bavi rezanjem i obradom drveta čak i širi proizvodne kapacitete i lepezu proizvoda.

Kako su rekli za naš portal, u Prilikama kod Ivanjice trenutno grade industrijski kompleks za proizvodnju i skladištenje širinskih masivnih ploča od bukovine i hrastovine. Kompleks u koji su uložili pola miliona evra sastoji se iz magacinskih hala i proizvodnog dela, a proizvodnja će startovati naredne godine.

– U našim postojećim pogonima blizu Ivanjice trenutno se odvija proizvodnja peleta, briketa i masivnih ploča od hrasta i bukve za nameštaj, kao i proizvodnja bukove parene suve građe. Širinsko spajanje masivnih ploča je ono što nam nedostaje i ta proizvodnja će se odvijati u novom industrijskom kompleksu, a razmišljamo da deo opredelimo i za proizvodnju paleta – kažu za eKapiju u kompaniji Milutinovići.

Kapacitet postojećih pogona je šest tona na sat kada je reč o proizvodnji peleta i oko 250 kubika bukove i hrastove masivne ploče na mesečnom nivou.

IL-Croun-forest U Prilikama kod Ivanjice niče kompleks za proizvodnju vredan 500.000 EUR

Izgradnjom novog pogona, ističu u kompaniji, kapacitet proizvodnje masivnih ploča uvećaće se za oko 30% i iznosiće više od 300 kubika mesečno.

– Novi industrijski kompleks otvoriće nam i vrata novih tržišta. Širinske masivne ploče isporučivaćemo po početku proizvodnje u skandinavske zemlje, a trenutno ploče najviše izvozimo za Nemačku – navode naši sagovornici, koji dodaju da u planu imaju i zapošljavanje između 30 i 40 novih radnika.

Milutinovići i sada gotovo čitav svoj proizvodni asortiman izvoze, pa tako masivne ploče pelet i briketi odlaze u zemlje Evrope, dok se bukova građa otpravlja uglavnom za Kinu i Ujedinjene arapske Emirate.

Na domaćem tržištu se, kažu, uglavnom traži pelet i nešto malo masivnih ploča, jer je to izuzetno skup materijal za izradu nameštaja – bukva po kubiku košta oko 1.000 EUR, a hrast i do 1.500.

Inače, novi industrijski kompleks u Prilikama će se, kako je navedeno u Urbanističkom projektu za njegovu gradnju koji je izradio Studio Arhitekton I.D. iz Vrnjačke Banje, prostirati na parceli površine 18.150 m2, paralelno sa magistralnim putem Ivanjica–Požega, pravcem jugoistok-severozapad.

Objekti za proizvodnju u okviru kompleksa uključuju parionicu i sušare, a skladišni deo tri zatvorene hale i nadstrešnicu.

Urbanistički projekat je trenutno na javnoj prezentaciji u Opštini Ivanjica, sve do 2. novembra.

B. Petrović/eKapija/foto Crown Forest

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *