Konferencija SRS Ivanjica: Zašto su mladi poljoprivrednici ostali bez subvencija?

Na konferenciji za novinare SRS-a, u nIvanjici, predsednikn Dane Aničić govorio je o mladim poljoprivrednicima, tačnije zašto su isti ostali bez subvencija.

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke Ivanjica podsetio je javnost da su u Ivanjici mnogi mladi poljoprivrednici očekivali dodelu subvencija na osnovu republičkog konkursa iz 2019. godinu koji se bavio diversifikacijom dohotka i unapređenjem kvaliteta života u ruralnim područjima, ali da do današnjeg dana, i pored preko 5.500 prijavljenih kandidata, sredstva niko nije dobio.

– Pored ovog problema sa kojim se suočavaju mladi poljoprivrednici koji žele da ostanu i rade na svojim gazdinstvima u ruralnim područjima poput naše Ivanjice, jasno je da u Zakonu koji se bavi usitnjavanjem katastarskih parcela obradivog poljoprivrednog zemljišta mora doći do određenih promena. Naime, mnogi sugrađani imaju ozbiljnih problema kada je potrebno između naslednika podeliti poljoprivredno gazdinstvo, odnosno ekonomsko dvorište sa objektima, a kada se zemljište vodi kao poljoprivredno. Razlog tome je član 27 Zakona, koji govori o tome da se obradivo poljoprivredno zemljište ne može usitniti na parcele čija je površina manja od pola hektara. Mnogo puteva je izgrađeno kroz poljoprivredna zemljišta, ali ih zbog ovog člana Zakona nije moguće u katastru ucrtati. Ukoliko, na primer, dva brata ostanu u suvlasništvu na istoj parceli na kojoj su obojica napravili svoje kuće, kuće će obe biti upisane kao suvlasništvo, a kada se osoba vodi da ima udeo na više od jednog stambenog objekta, gubi pravo na dečiji dodatak – upozorava Dane Aničić, predsednik Moravičkog okružnog odbora Srpske radikalne stranke, uz napomenu da i ako komšije, na primer, žele ispravku granice parcela ili da razmene neke delove, to ne mogu da učine upravo zbog ovih zakonskih rešenja.

IL-Dane-Aničić-SRS-Ivanjica- Konferencija SRS Ivanjica: Zašto su mladi poljoprivrednici ostali bez subvencija?

Srpska radikalna stranka smatra da je mladim poljoprivrednicima potrebno pod hitno dati subvencije namenjene kroz raspisane konkurse, a da je usitnjavanje katastarskih parcela potrebno urediti novim zakonskim rešenjima, koja neće stajati na put podeli zemlje između naslednika ili bilo kojih drugih komitenata.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *