Na mestu nekadašnje poznate ivanjičke kafane danas žive samo sećanja (VIDEO)

Na samo par stotina metara od glavne ulice u Ivanjici, nalazi se Ravana, Ivanjičanima dobro poznat lokalitet, koji za ovu varoš nema samo istorijski značaj.

Ovo mesto bilo je popularno izletište pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada bi se gotovo svaki Ivanjičanin, po završetku radnog vremena, uputio u šetnju kroz prelepu prirodu nadomak grada.

Stariji pamte da je Ravana uvek vrvela od ljudi i dečijeg žamora. Tokom dana najmlađi su smišljala razne igre skirvajući se među gustim stablima, a predvečerje bilo je rezervisano za romantične šetnje ljubavnih parova. Nažalost, čini se da danas ovu oazu mira, kako je nazivaju mnogi koji su na Ravani proveli najlepše godine, Ivanjičani zaobilaze.

Poznato je da se na Ravani nalazi Spomenik u obliku zvezde petokrake, posvećen palim borcima u Drugom svetskom ratu, što je čini značajnim istorijskim lokalitetom. Ali ono što malo Ivanjičana zna, jeste da se na tom istom mestu do kraja Drugog svetskog rata nalazila kafana po imenu “Paviljon”. U njoj se, prema rečima hroničara Raška Nešovanovića, okupljala ivanjička elita, pa su uz dobru hranu, vino i muziku, uživali u pravoj boemskoj atmosferi “Paviljona”.

Ukoliko se danas uputite šumom Ravane, kraj staze već je nakon prvog kilometra.IL-Ravana-dron- Na mestu nekadašnje poznate ivanjičke kafane danas žive samo sećanja (VIDEO)

Tokom letnjih vrućina mnogi Ivanjičani spas su tražili u šumi iznad grada, ali ni zimi Ravana nije bila manje posećena.

O tim lepim vremenima svedoči i cenjeni profesor matematike Milomir Stanić, koji je odrastao u kući podno Ravane.

Ravana i danas svojom lepotom oduzima dah. Prioda koja pleni,uspomene koje ne blede tišina sa prizvukom sete u vazduhu, sve je tu osim ljudi. Zaboravljena i usamljena Ravana čeka da joj se Ivanjičani vrate.

You may also like...

1 Response

  1. Djole kaže:

    Pa malo Ivanjicana i zivi u Ivanjici zato i nezna a jos manje imaju slike te kafane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *