U Ivanjici sačuvana unikatna violina napravljena od delova američkog aviona (VIDEO)

Prašina zaborava, teška duže od pola veka, zapretila je jednoj neobičnoj violini, no priča je oživela sećanja… Podno Javora u selu Opaljenik  aluminijumska violina, unikatan srpski proizvod od američkog materijala. Jedinstvena, sačinjena rukom zemljoradnika Miroslava Jovanovića od delova srušenog američkog aviona, davne 1955. godine.

U godinama kada nije bilo električne energije, bušilica, brusilica i drugih mašina, ruka jednog paora oblikovala je savršenu aluminijumsku violinu. Kako? Pitanje na koje bi svi želeli što konkretniji odgovor. Nažalost, odgovor je otišao tiho i tužno baš kao i sam stvaralac instrumenta ali, priča se otrgla zaboravu zahvaljujući potomcima i komšijama koji čuvaju uspomenu.

Miroslav Jovanović napravio je malu aluminijumsku violinu a da je pre toga samo jednom u svojim rukama držao ovaj instrument, i to drveni. Bez greške, pa se još i potpisao, veoma čitko, pisanim slovima, ime, prezime i datum.IL-Violina-od-americkog-materijala- U Ivanjici sačuvana unikatna violina napravljena od delova američkog aviona (VIDEO)

A nesvakidašnju violinu prati upravo takva priča. Slučajno, pred sam kraj rata, podno Javora bude oboren neki američki avion. Pilot se katapultira i završi u sjeničkoj opštini, a limena olupina u selu Veđići ispod planine. Doseti se Jovanović kako bi mogao da iskoristi ostatke aviona i tako počinje priča o unikatnoj violini. Od krila aviona, blizu dve godine, ovaj čovek pravio je neobičan instrument. Priča se da nije imao šemu, niti sliku po kojoj bi radio. Na osnovu jednog viđenja i bistrog sećanja napravio je violinu najsličniju originalnoj. Ukrašena je sa 600 bakarnih nitni koje ujedno služe i za povezivanje, a na njenom vratu nalaze se prelepi, ručno izrađeni diskretni ukrasi.

Upravo zato što  znaju da je violina unikatna, meštani je brižljivo čuvaju i kako kažu, ovaj instrument prenosiće se sa kolena na koleno i ostati zauvek na svom ognjištu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *