Ivanjica je nekada imala na desetine plaža – danas nemate gde da se okupate

Od svog nastanka Ivanjica se ponosila čistom i plahovitom rekom Moravicom. Sve do smiraja osamdesetih godina prošlog veka voda iz Moravice mogla se piti koliko je bila čista. Naglom industrijalizacijom grada  talasi Moravice postajali su sve tamniji i sve više udaljavali ljude od njenih obala. A ta, koju stari Ivanjičani pamte, bistra Moravica,  imala je i veliki broj plaža. Narod je sa nestrpljenjem čekao leto da bi išao na kupanje. Bilo je dana kada je gotovo sve stanovništvo iz ove varošice bilo na obalama reke.

Plaže su se ređale uz obalu Moravice. Na ulazu u Ivanjicu ispod sadašnje garaže Komunalnog preduzeća bila je plaža zvana “Ciganski vir”. Tu su dolazili stanovnici donjeg dela Ivanjice i okoline da se osveže u bistroj vodi. Nešto dalje, odmah iznad žičanog mosta bilo je kupalište zvano “Đukića vir”,  a samo stotinak metara uzvodno kupalište “Krkac”, gde je nekada postojala velika ploča pogodna za sunčanje. Uzvodno uz Moravicu, odmah iznad starog kamenog mosta, bilo je kupalište zvano “Kolovrat”. Veliki broj Ivanjičana obožavao je da se kupa ispod brane u populatnom “Kazanu”, ali je ipak centralno bilo kupalište “Naper”. U letnjim žegama na Naperu je bilo kao u mravinjaku.

IL-Naper Ivanjica je nekada imala na desetine plaža - danas nemate gde da se okupate

Nedaleko od ovog popularnog ivanjičkog kupališta nalazila su se još dva poznata kao Donji i Gornji Šljivak. Tu su uglavnom dolazili roditelji sa malom decom gde su imali sve pogodnosti da ih uče plivanju. Čim bi neko dete ovladalo tehnikom sa oduševljenjem bi se selili na Naper. Iznad Šljivaka nalazila se plaža “Radulovići”,tik ispod sadašnjeg fudbalskog terena u Jelića polju. Naravno, bilo je uz Moravicu još desetine kupališta od Lučke reke pa sve do Međurečja.

Ovo podsećanje na plaže koje su krasile obale Moravice sigurno stvara želju da se ponovo meštani okupe pored čiste i bistre Moravice. Ali u ovom trenutku to je zaista nemoguće.

 

 

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

5 Responses

  1. Ana kaže:

    To na zalost vise nikada nece biti moguce… prvo fabrike, onda strugare koje gomilaju strugotinu koju ne mogu da iskoriste… onda naselja odnosno gradjani koji su ukljucili kanalizacione cevi u reku… izgradili svinjarce odmah do reke a posle se cude kada im voda to odnese…komunalni inspektori koji nista od toga ne sankcionisu…narod koji baca sve sto ne zna gde ce u reku… nikad vise nista nece biti isto…

  2. Ja 78 kaže:

    Kako je Ivanjica nekada bila lepa. Ovaj tekst me vraća u detinjstvo. Od svega, samo slike i sećanja:(

  3. Zeljko kaže:

    Rashko, odlichno! Ima Josh puno toga iz secanja na Ivanjicu kada bejasmo klinci. Pozdrav iz Palanke, Zeljko

  4. Beky kaže:

    Zašto se ne učini nešto po ovom pitanju? Privukli bi mnogo turista.

  5. Pik kaže:

    Zahvaljujući revnosnim stanovnicima naselja Lug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *