Policajac skočio sa obale visoke tri metra da bi spasio mladića iz reke

Policajac Darko Popović (24) iz Arilja danas popodne načinio je herojski podvig i sigurne smrti spasao 19-godišnjeg mladića kome je pozlilo dok se kupao u reci Rzav na kupalištu Uski vir.

Zahvaljujući hrabroj intervenciji policajca koji je do unesrećenog došao skokom sa obale visoke tri metra, 19-godišnjak je živ, ali u komi, prevežen u užičku bolnicu gde je smešten na odeljenju intenzivne nege. Radi se o mladiću iz Kosova Polja koji je u Arilje došao da kao nadničar bere maline.

-Bio sam na terenu i proveravo da li lica zaražena korona virusom poštuju karantin. Negde oko 15:30 dobio sam informaciju od kolege da se nešto dešava na plaži Uski vir koja se nalazi 600 metara od policijske stanice. Seo sam u vozilo, upalio rotaciona svetla i krenuo tamo, – ispričao je za „Blic“ policajac – spasilac.

Sa obale ispod koje se pruža nepristupačna padina video je čoveka u vodi koji nije davao znakove života i još jednog kraj njega koji je pokušavao da mu pomogne.

-Nije bilo vremena da tražim pristupačniji prilaz reci nego sam sa vrha te padine koja je obrasla trnjem i šipražjem skočio do obale reke. Odatle sam ušao u vodu i krenuo prema mladiću. Muškarac koji je bio sa njim, ispostavilo se njegov prijatelj, takođe sezonski radnik, pomogao mi je da ga izvučem iz vode. Nije disao, pena mu je išla iz usta, njegovo telo je bilo nepomično. Odmah smo ga reanimirali posle čega je izbacio vodu iz pluća, počeo da diše i da se pokreće, – prenosi Darko Popović.

Utom je stigao sanitet iz ariljske hitne pomoći, ali medicinsko osoblje nije moglo da se spusti do obale reke i sezoncu sa Kosmeta ukaže pomoć. Nije bilo druge nego da ga ova dvojica iznesu. Svaki seknud bio je dragocen za mladića, ali uz strminu niz koju se Darko spustio skokom nije bilo nikakve šanse da ga iznesu.

-Taj čovek koji je bio u reci i ja u naručju smo nosili momka zaobilazim putem nekih 30 metara. Tu nas je sa nosilima dočekao vozač saniteta, a onda smo ga sva trojica nosili još nekih 50 metara do puta. Odatle je prevežen u ariljski Dom zdravlja, a odatle u užičku bolnicu, – prepričava policajac detalje svog podviga.

IL-Reka Policajac skočio sa obale visoke tri metra da bi spasio mladića iz reke

Prema informacijama iz Opšte bolnice Užice, 19-godišnjak iz Kosovskog Polja se nalazi na odeljenju intenzivne nege i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

-Momak koga sam izvukao iz reke se nije davio, nego je, kako sam čuo od lekara, doživeo telesni šok zbog hladne vode. Na kupalištu Uski vir bilo je još ljudi, ali s obzirom da ovde reka nije duboka, i da je on plutao svi su mislili da se relaksirao u vodi, pa zbog toga niko nije ni pomislio da mu treba pomoć, – ispričao je policajac iz Arilja.

Poslednje informacije koje je dobio od užičkih lekara sa kojima je na stalnoj vezi, kaže, je da se sezonac iz Kosova Polja probudio iz kome i da diše svojim plućima.

Izvor/Vladimir Lojanica/Blic/InfoLIGA

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *