Počelo serološko testiranje na COVID19 u JUGOLABU u Ivanjici

U laboratoriji JUGOLAB počelo je serološko testiranje na COVID19. Svi zainteresovani mogu se javiti u dijagnostički centar „Alta medika“ u Ivanjici, Senjak bb.
Pored merenja virusnog opterećenja “viral load” (npr. RT-PCR) u uzorku iz respiratornog trakta, postoje i serološki testovi kojima se određuje titar antitela u krvi pacijenta.

il-jugolab- Počelo serološko testiranje na COVID19 u JUGOLABU u Ivanjici
Serološki testovi za dokazivanje prisustva antitela u krvi pacijenta, u Jugolab laboratorijama rade se na tri aparata:
-VIDAS (BIOMERIEUX) metoda: elfa (sendvič enzimski imunotest u dva koraka, sa završnom detekcijom fluoroscencije)
-NAISSA (NEOMEDICA) metoda: automatski eliza monotest
-C 6000 (ROCHE) metoda: eclia (elektrohemiluminescencija)
Antitela klase IgM se mogu detektovati 8 dana (ili kasnije) od početka simptoma. Nakon porasta imunoglobulina klase M (IgM), sledi porast imunoglobulina klase G (IgG).
Serološki testovi imaju kliničko-dijagnostički značaj za praćenje toka bolesti, ali se ne mogu koristiti u svrhu putovanja.

il-jugolab-ivanjica Počelo serološko testiranje na COVID19 u JUGOLABU u Ivanjici

Antitela na koronavirus mogu da rade svi, bez ograničenja, samoinicijativno, ako žele da znaju da li su bili u kontaktu sa virusom ili ako žele da znaju da li imaju trenutnu infekciju. Test je opravdano raditi 8-10 dana od početka pojave simptoma kao što su povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, umor, suv kašalj, teškoće pri disanju, bol i pritisak u grudima. Manje česti simptomi su: upaljeno grlo, dijareja, gubitak čula mirisa i ukusa, glavobolja, upala rožnjače, osip po koži. Od trenutka zaraze do pojave simptoma obično prođe 5-6 dana, ali taj period može da traje i do 14 dana. Na ovaj test može da uputi lekar ili da osoba dođe samoinicijativno. Dužina čekanja rezultata zavisi od laboratorije u kojoj se uradi analiza, najčešće nalaz bude gotov istog dana ili sutradan.
Dijagnostički centar „Alta medika“ i laboratorija „JUGOLAB“ rade svakog radnog dana od 7 do 20 časova, a subotom od 7 do 15 časova, a zainteresovani se mogu javiti na broj 032/650-750.

PR tekst

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *