Meštani ivanjičkih sela u suzama : “Duša nas boli, reka nam je odnela život” (VIDEO)

Osonica je jedno od više sela ivanjičke opštine koje je najviše stradalo od neverovatne vodene stihije koja je protutnjala planinskim potocima i sa sobom odnela sve što joj se našlo na putu.

Izazvala je i veliki broj klizišta koja su pored njiva, malinjaka, vodenica i desetak kilometara puteva, ugrozila i više kuća u zaseocima Dukanci, Rozgići i Zabrđe.

Lokalni put koji spaja centar Osonice sa Dukancima i Boškovićima praktično više ne postoji u dužini od 1,5 kilometara. Odsečeni su od sveta, pa transport maline ovogodišnjeg roda i odlazak do grada, lekara ili prve prodavnice predstavlja nemoguću misiju.

Desetočlana porodica Dukanac strahuje od brda koje se pokrenulo iznad kuće od 300 m2 sagrađene samo pre nekoliko godina.IL-Dukanci-u-suzama- Meštani ivanjičkih sela u suzama : "Duša nas boli, reka nam je odnela život" (VIDEO)

Božidaru SimovićuiI njegovim komšijama pobesneli Kušljak je odneo višestoletnu vodenicu a njemu lično njivu i dobar deo malinjaka. Rečno korito je sada posred njive pod kukuruzom.

Kuća Milete Dukanca takođe je u opasnosti. Ogromna količina zemlje sručila se iza kuće  i preti da ugrozi bezbednost porodičnog doma. U strahu isčekuju nove padavine najavljene za polovinu ove nedelje.

Ribnjak Vladimira Dukanca pretrpeo je ozbiljna oštećenja i ugrozio jato kalifornijske pastrmke. Dobar deo imanja na potezu ispod kuće prepukao je, što stvara bojazan od daljeg potkopavanja i klizanja.Il-Osonicki-put-2 Meštani ivanjičkih sela u suzama : "Duša nas boli, reka nam je odnela život" (VIDEO)

Pored meštana koje smo obišli, kako saznajemo, ovde u Osonici štetama nije kraj. Porodični dom Duška Milutinovića više nije za stanovanje. Ogromne količine blata i zemlje zbrisale su štalu, njive, malinjak i baštu.Il-Osonicki-put-1 Meštani ivanjičkih sela u suzama : "Duša nas boli, reka nam je odnela život" (VIDEO)

Klizište preti kući Mlađa Simovića i Zorana Rozgića, dok je voda iskasapila više kilometara atarskih puteva, vodovodnih i telefonskih instalacija u Boškovićima, Rzinju i Mečkama.

Od ogromne bujice stradao je i kompletan ribnjak Milenka Milutinovića sa više tona ribe.IL-Osonicki-put-naslovna- Meštani ivanjičkih sela u suzama : "Duša nas boli, reka nam je odnela život" (VIDEO)

Osoničani očekuju ozbiljnu pomoć države i vojske, jer prepušteni sami sebi neće daleko stići u obnovi i sanaciji štete koja do sada nije zabeležena na ovom području.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *