Osnovan fond za podsticaj poljoprivrede u Čajetini

”Zlatiborski eko agrar” i Fondacija Ana i Vlade Divac potpisali su danas u Čajetini ugovor o saradnji, u okviru projekta “Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u opštini Čajetina”, koji se realizuje uz partnerstvo Opštine Čajetina i finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).  Novoosnovani Fond će poljoprivrednim gazdinstvima i udruženjima odobravati podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz nabavku opreme za poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju prehrambenih proizvoda.

IL-Agros-zlatibor Osnovan fond za podsticaj poljoprivrede u Čajetini

“Poljoprivreda je najvažnija privredna grana Srbije a i njeni poljoprivrednici bi trebalo da budu njeni najvažniji pojedinci, kao što je to u mnogim ekonomski razvijenim državama. Do sada smo uspeli da, uz pomoć našeg preduzeća ”Eko agrar”, napravimo značajne male pomake, i nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih prijatelja iz Fondacije Ana i Vlade Divac, da zajedno udružimo znanje, novac, mogućnosti i da poljoprivredu stavimo na ono mesto koje joj pripada u državi Srbiji. Nadam se da ćemo uspeti u tome, jer program i sve odluke opštine Čajetina idu u tom pravcu” –  izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

“Osim novca za unapređenje poljoprivrede, važna je i infrastruktura, a opština Čajetina ima svoje rezervne resurse koje može da uloži u razvoj infrastrukture i tako pomogne poljoprivrednim proizvođačima, a kasnije i kroz dobre programe, zajedno sa poljoprivrednicima unapredi i poveća poljoprivrednu proizvodnju jer bez masovne proizvodnje, brenda i garantovanog tržišta nema uspeha u oblasti proizvodnje – istakao je Stamatović.

Profesor Miladin Ševarlić i kandidat za narodnog poslanika je u obraćanju čajetinskim proizvođačima naglasio značaj sela i bavljenja poljoprivredom za svako društvo.

„Fondacija Ana i Vlade Divac već 10 godina pomaže poljoprivrednike u seoskim područjima kako bi im omogućila pokretanje ili unapređenje proizvodnje, kao i ostanak porodica na njihovim imanjima. Do sada smo, uz pomoć donatora i partnera, pomogli više od 1.000 poljoprivrednih gazdinstava širom Srbije. Zahvaljujem se ovom prilikom opštini Čajetina, Eko Agraru, USAID-u, kao i predstavnicima medija” –  izjavila je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

IL-agrosss-Zlatibor-2 Osnovan fond za podsticaj poljoprivrede u Čajetini

”Rado smo se odazvali pozivu na saradnju sa Fondacijom Ana i Vlade Divac  i drago nam je što smo sa partnerima razvili  i ovaj novi model ulaganja u razvoj poljoprivrede za koji sam uveren da će biti uspešan i da će postati primer dobre prakse u regionu. Ovom prilikom se zahvaljujem Fondaciji Ana i Vlade Divac, USAID-u i opštini Čajetina i nadam se dugoj i uspešnoj saradnji” –  izjavio je Vladimir Bojović direktor “Zlatiborskog eko agrara”.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *