Ivanjička crkva obeležila slavu Svetog cara Konstatina i carice Jelene (VIDEO)

Ivanjička crkva danas slavi Svetog  Cara Konstantina i Caricu Jelenu. Tim povodom u svetom hramu u Ivanjici okupilo se više stotina vernika, predstavnici Žičke eparhije i lokalne samouprave. Do danas je u ovom hramu  službovalo 30 parohijskih sveštenika, a kako stoji u zapisima svetu arhijerejsku liturguju služio je i Vladika Nikolaj Velimirović. Za istoriju crkve vezuje se i podatak da je jedina ostala netaknuta tokom ogromnog požara, koji je u noći 23.novembra 1846. godine spalio varoš do temelja. Svečanu liturgiju služio je vladika Žičke eparhije, Justin, koji je verne podsetio na žitije Svetog cara Konstantina i Milanski edikt kojim je 313. godine prestao dotadašnji progon hrišćana.

Trećeg juna obeležava se i Dan sećanja na poginule u ratovima od 1990. Do 1992. Godine. U prisustvu ivanjičkog sveštenstva, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, predstavnici Ministarstva odbrane i policije i porodice poginulih.

il-crkva- Ivanjička crkva obeležila slavu Svetog cara Konstatina i carice Jelene (VIDEO)

Spomen obeležje u ivanjičkom gradskom parku podignuto je u znak sećanja na poginule: Dragana Tankosića, Slobodana Mirkovića, Srećka Ćerimana, Miluna Jovićevića, Krstu Zekavicu, Gradimira Jakovljevića, Radomira Nešovića, Zorana Veličkovića, Miroslava Vasilijevića, Milića Tanaskovića i policajce, Duška Gligorića i Duška Đokovića.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *