Koje se dažbine odlažu-koji su šalteri ukinuti-važni telefoni

Zbog borbe protiv epidemije korona virusa, pre dva dana u Srbiji je proglašeno vandredno stanje, a Vlada Srbije posebnim administrativnim merama rešila je pitanje kako se ljudi ne bi nagomilavali po Gradskim upravama, bankama, šalterima..

Naime, kako bi se što više smanjio broj najstrijih sugrađana na ulice naše zemlje, tačnije kako bi oni mogli da ostanu kod kuće, doneta je odluka da se svim penzionerima odloži plaćanje računa tokom tri meseca.

Pored novčane pomoći od 4.000 dinara, koliko će dobiti svaki od ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji, Vlada Srbije je donela odluku da najstarijima pomogne i u pogledu plaćanja mesečnih računa za vreme trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa u Srbiji. Penzionerima i domaćinstvima u kojima ima penzionera, praktično će biti odloženo plaćanje troškova za komunalije za februar, mart i april. Troškovi, dakle, neće biti oprošteni, već prolongirani.

Il-telefoni-gradjana-vanredno Koje se dažbine odlažu-koji su šalteri ukinuti-važni telefoni

Odlaganje naplate kredita

Narodna banka Srbije usvojila je juče odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), koji ne može biti kraći od 90 dana, i to za sve korisnike kredita i lizinga koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

Ove odluke donete su zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom u Srbiji, a iz centralne banke su objasnili i kako korisnici zajmova mogu da odlože plaćanje svojih mesečnih rata.

Naime, banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima. Ukoliko klijent u roku od 10 dana nakon toga ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da u navedenom periodu od 90 dana dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Il-telefoni-gradjana-vanredno Koje se dažbine odlažu-koji su šalteri ukinuti-važni telefoni

Registracija automobila

Građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, saopštio je MUP. Ukoliko građani imaju potrebu za izdavanjem novog dokumenta, iz MUP-a apeluju da se se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na imejl-adresu [email protected] i sačekaju dalje instrukcije.

 

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja

za pitanja u vezi sa koronavirusom:

064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije

“Dr Milan Jovanović Batut”:

011 2684 566

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *