Realizacija milionskih projekata u Lučanima

Najveća ulaganja tokom 2019. godine u opštini Lučani vezana su za asvaltiranje brojnih putnih pravaca. Naime, ove godine u opštinske puteve prvog i  drugog reda i nekategorisane putne pravce uloženo je blizu 800 miliona dinara, od čega je preko 750 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije. Putna mreža iznosi oko 800 kilometara a asfaltirano je ukupno 92. Radove je finansiralo i izvelo  Javno preduzeće “Putevi Srbije”.

IL-lucani-rekonstrukcija-puteva-1-300x142 Realizacija milionskih projekata u Lučanima

Potpisan je ugovor o rekonstrukciji kompletne srednje škole u Guči  sa beogradskom firmom “WD CONCORD WESTDOO”. Vrednost projekta je 275 miliona dinara i sredstva su obezbeđena preko Kancelarije za javna ulaganja. Rok za završetak radova je sedam meseci, Polovinom januara se očekuje ulazak izvođača radova u posao.

Završen je i tender za rekonstrukciju sportske hale u Lučanima na 24 miliona dinara. Izabran izvođač radova je “Građevinar” iz Ivanjice.  Rok za završetak radova je devet meseci. U toku je rekonstrukcija skupštinske sale u zgradi Opštinske uprave u Lučanima, kao i rekonstrukcija zgrade Centra za socijalni rad.

Raspisan je i tender za rekonstrukciju vodotokova drugog reda, gde će se pre svega tretirati Lučanski potok, zatim potok pored srednje škole u Guči, u Dupljaju i potok pored Doma zdravlja u Guči. Očekuje se i realizacija dogradnje dve sobe vrtića u Guči.

U toku je izrada dokumentacije za uređenje pet seoskih vodotokova u Viči, Guberevcima,, Milatovićima, Kaoni i Goračićima kao i rekonstrukcija kanalizacije u Krstacu i u Đeraću.

IL-lucani-300x142 Realizacija milionskih projekata u Lučanima

Tokom ove godine očekujemo i realizaciju jednog od najvećih projekata, rekonstrukcija vodovoda u naseljenom mestu Lučani, zajedno sa magistralnim vodom Lučani – Puhovo, vredanosti oko 250 miliona dinara. Vodovodna mreža Lučana i Guče je stara 30 godina i svakodnevno se dešavaju jedan ili više  kvarova.

Sledi i početak rekonstrukcije zgrada osnovne i srednje škole u Lučanima, s tim što se postupak dodele sredstava za sve navedene radove vrši prema proceduri i dogovoru sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje se investiraju navdeni radovi.

Da podsetimo da je opština Lučani u prethodnom periodu imala velike probleme zbog katastrofalnih poplava koje su ih zadesile u junu 2019. godine. Ubrzo posle poplava Lučane su  posetili predsednik a kasnije i premijerka i hitnom akcijom Vlade Republike Srbije odobrena su sredstva za sankciju bedema na levoj srtani reke Bjelice u naseljenom mestu Đerać u dižini od gotovo 2.5 kilometara. Vrednost inevesticije je bila oko 80 miliona dinara, a obaveza lokalne samouprave bila je otkup deset hektara zemlje kako bi se izvršilo pozajmište za izgradnju bedema. Izdradnja bedema na levoj obali je okončana. Najkasnije do juna meseca 2020. godine, biće podignut bedem na desnoj strani reke Blejice, od 30 do 60 centimetara, kako bi se konačno stvaila tačka na poplave u lučanskoj opštini. Tokom poslednjih šest godina, opštinu Lučani su zadesile čak tri velike poplave koje su nanele višemilionsku štetu.

il-Lucani-300x142 Realizacija milionskih projekata u Lučanima

Zbog nerešenih imovinsko-prvanih odnosa prošle godine je bilo nemoguće završiti izgradnju Sportskog centra u Guči, a predsenik opštine, Milivoje Dolović, rekao je da zemlja na kojoj izgeadnja treba da usledi,je vraćenja u vlastništvo Republike Srbije i da se u najskorije vreme očekuje  realizacija navedenog projekta.

Dobra infrastruktura, podrška opštine i Vlade trebalo bi da doprinesu da stavnovništvo ima kvalitetne uslove za život kako bi se zadržalo u svojim domovima.

Opština Lučani je kao i sve druge opštine imala trend odliva mladog stanovništva, a da bi se to sprečilo potrebno je ulaganje u putnu infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju i pojačano ulaganje u poljoprivredu . To je jasan signal svim stanovnicima, kao i mladim poljoprivrednicima da ostanu na selu i rade na svojoj zemlji. Budžet za poljoprivredu opštine Lučani je u 2018. godini bio oko 17 miliona dinara, 2019. godine je 29 miliona dinara, a 2020. projektvovani budžet je oko 37 miliona dinara.

IL-kampovi-lucani-kinezi-autopu3-300x169 Realizacija milionskih projekata u Lučanima

Ove godine počinje izgradnja auto-puta između Preljine i Požege, gde Lučani dobijaju veliku šansu za razvoj. Plan je da u naredne tri godine opština otkupi 30 hektara zemlje u Krstacu za stavranje nove industrijste zone kako bi posle završetka auto-puta potecijalnim investitorima imali šta da ponude.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *