Badnje veče u Ivanjici i Prilikama (VIDEO)

Dan uoči Božića, 6. januar zove se Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se toga dana seče badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Badnjak simbolično predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.

U pravoslavnim hramovima na Badnje veče služi se liturgija nakon koje se vernici i sveštenstvo okupljaju oko vatre i pale badnjak.

U ivanjičkoj crkvi ’’Svetih cara Konstantina i carice Jelene’’ okupio se veliki broj vernika koji su nakon polaganja badnjaka na vatru svečano obeležili dolazak Hrista.IL-Crkva-badnje-vece Badnje veče u Ivanjici i Prilikama (VIDEO)

U priličkoj crkvi ’’Svetog Arhangela Mihaila’’ nakon večernje službe i nalaganja(paljenja) badnjaka priređen je prigodan kulturno-umetnički program.IL-prilike-crkva-paljenje-badnjaka Badnje veče u Ivanjici i Prilikama (VIDEO)

Već tradicionalno na Badnji dan u Prilikama se svoj novorođenoj deci uručuju paketići. Ovo je jedna od retkih mesnih zajednica koja se može pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem.IL-badnjak-crkva Badnje veče u Ivanjici i Prilikama (VIDEO)

Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Običaje oko Badnjeg dana  su Srbi nasledili od svojih predaka i dalje ih održavaju. Badnje veče, praktično, spaja Badnji dan i Božić. Zato se u našem narodu kaže za osobe koje su prijateljski bliske i vezane da su “kao Božić i Badnjidan”.

You may also like...

1 Response

  1. Dane kaže:

    Zbog nesuglasica svestenika i saveta Mesne Zajednice nije bas najbolje organizovano Badnje vece, a mnogo novorodjene dece u 2019 godini nije dobilo paketice, verovatno su deca od petnaest dana ili od dva meseca trebala sama da dodju i da se prijave. Ovaj savet MZ radi samo za licni interes, mandat im je istekao pre vise od godinu dana, gradjane ni o cemu ne obavestavaju, a da ne pomislimo da slucajno ne treba nesto i da pomognu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *