Ivanjica dobila novac za pružanje elektronskih usluga

Trideset i pet lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i Ivanjica, će uz podršku Vlade Švajcarske preko programa Swiss PRO imati mogućnost da unaprede kapacitete za elektronsku upravu i pružanje elektronskih usluga građanima i privredi. Ukupna podrška u vrednosti od preko 260.000 evra će omogućiti građanima da dobiju lakši i brži pristup pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije. Pored sredstava za nabavku opreme, program će pružiti tehničku podršku za razvoj i uspostavlјanje internih procesa, regulativa i upravlјačkih struktura za unapređenje eUprave i pružanje eUsluga građanima i privredi.  Trideset i pet lokalnih samouprava će kroz odobrene projekte raditi na razvoju eUsluga poput elektronskog podnošenja zahteva za upis u vrtić ili za poljoprivredne subvencije, prijava vezanih za poreze, izdavanje potvrda, pristup informacijama od javnog značaja i pravnu pomoć, do prijavljivanja komunalnih problema i žalbi građana. Podržane su i aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju elektronskih pisarnica, uvođenju eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, u cilju poboljšanja efikasnosti lokalne uprave i uštede vremena i novca građanima. Takođe, za 20 projekata je odobrena opciona tehnička podrška, kojom će biti obezbeđena pomoćna tehnologija za osobe sa invaliditetom, kao i uspostavljeni ili unapređeni sistemi za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu.

IL-svajcarski-projekat Ivanjica dobila novac za pružanje elektronskih usluga

„Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, kroz program Swiss PRO nastoje da pruže podršku lokalnim samoupravama u cilju povećanja odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima svih građana. U saradnji sa relevantnim nacionalnim institucijama, nastavićemo da podržavamo realizaciju projekata kojima se razvijaju eUprava i eUsluge, a ključno je da gradovi i opštine imaju suštinsko vlasništvo nad procesima koje zajedno sprovodimo, kako bi ostvareni rezultati bili i dugoročno održivi“, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva „Da kliknemo zajedno” koji je trajao od 5. jula do 26. avgusta 2019. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *