SKANDALOZNO PONAŠANJE GRAĐANA – Moravicom pluta smeće (VIDEO)

Reka Moravica izvire i većim delom svog toka prolazi kroz netaknutu prirodu planine Golija pa mnogi njenu čistoću porede sa suzom. Međutim, u Ivanjici, ova reka suočava se sa ogromnim zagađenjem i to isključivo zbog ljudskog faktora.

Gradski park koji predstavlja srce grada, nedavno je dobio i svoje šetalište duž obala Moravice ali je  sve izvesnije da će zbog bahatih i nesavesnih građana, reka i obala postati deponija, ruglo grada.

Umesto pogleda na bistru, planinsku reku, meštani Ivanjice, ali i turisti ostaju zaprepašćeni flašama, staklom, smećem, kesama i drugim otpadom koje umesto u kontejnere, meštani svakodnevno odlažu u vodu.

Krčeći svoja imanja neogovorni pojedinci ne samo da narušavaju izgled grada i reke, već prete i da naprave ozbiljnu ekološku katastrofu. Dugogodišnje nedolično ponašanje pojedinaca dovelo je do toga da u reci Moravici novoformirane brane praktično postaju zaustavne deponije prepune smeća , pa sve zajedno više liči na smetlište nego na idiličnu prirodu, koja bi mogla biti.IL-reka-Moravica-1 SKANDALOZNO PONAŠANJE GRAĐANA - Moravicom pluta smeće (VIDEO)

Meštani mnogih gradova sanjaju da se bude uz žubor i pogled na prečistu vodu, dok Ivanjičani, kojima je to priroda podarila, biser grada koriste za najlakše odlaganje smeća.

Ohrabruje jedino najava lokalne samouprave da će inspekcijske službe krenuti sa pojačanim radom a kazne za nesavesne građane koji ugrožavaju životnu sredinu biće mnogo rigoroznije. Prema rečima nadležnih, nikome neće biti dozvoljeno da zbog niske ekološke svesti i nemara uskrate turiste i građane Ivanjice idilične prirode i uživanja uz obale reke.IL-reka-Moravica-2 SKANDALOZNO PONAŠANJE GRAĐANA - Moravicom pluta smeće (VIDEO)

Reka Moravica nekada je bila mnogo čistija i mamila je kupače u letnjim mesecima, a danas se postavlja pitanje da li je uopšte moguće prošetati uz njen žubor, osetiti svežinu koju vuče sa planina, zagledati se i odmoriti dušu uz nju.

Kako bi Ivanjica opet sa punim pravom nosila naziv varoš na Moravici, moramo se svi malo više brinuti o njoj.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *