Žogarija – Loptarija Srbija – Prvi put u Čajetini

Međunarodna sportsko – rekreativna manifestacija Žogarija se uspešno održava, već četrnaestu godinu, u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, već osmu godinu u Srbiji i po prvi put u Opštini Čajetina.

U ponedeljak 16. septembra sa početkom u 14.30 časova u Novom parku u Čajetini, u Loptariji će učestvovati 8 ekipa iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine Čajetina. U slučaju kiše, manifestacija će biti održana u sportskoj hali na Zlatiboru.

Škola koja pobedi u svom mestu stiče pravo da se takmiči sa ostalim školama iz Raške, Zrenjanina i Kikinde na državnom nivou, 17. septembra, na Kopaoniku.

Škola  pobednik sa finalnog takmičenja Srbije stiče pravo da se takmiči na velikom, regionalnom finalu u kome učestvuju svi pobednici iz ostalih zemalja učesnica u Beogradu.IL-Zogarija-za-sajt Žogarija - Loptarija Srbija - Prvi put u Čajetini

U čitavom regionu, Alpe-Jadran-Dunav, Manifestacija Žogarija (Loptarija), uključuje oko 2.400.000 dece iz Osnovnih škola i vrtića,  320.000 pedagoških radnika, 10.000 ustanova i 20.000 direktora iz osnovnih škola i vrtića.

Glavni cilj Manifestacije“ Žogarija“ je razvijanje, podsticanje i promocija zdravlja i zdravog načina života, putem fizičkih aktivnosti, posebno motoričkih, kod dece mlađeg školskog uzrasta.

Jedan od sekundarnih ciljeva Manifestacije ogleda se u razvijanju osećanja međusobnog poštovanja, uvažavanja različitosti, tolerancije, strpljivosti kod dece, putem fair-play-a kao dominantnog pokazatelja sistema vrednosti.

Drugi, ne manje bitan, sekundaran cilj, je i podsticanje okoline (škole, roditelja, društvene zajednice) da podrži i pravilno vrednuje fizičku aktivnost dece putem ovakvih Manifestacija. Takođe, značajno je naglasiti da Manifestacija predstavlja i svojevrstan most saživota, saradnje i novih oblika povezivanja mladih generacija susednih zemalja, što doprinosi razvoju njihove multikulturalnosti.

Program Manifestacije čine igre sa loptom (fudbal 3 na 3 i igre spretnosti), kviz znanja navijačkih ekipa, druženje, zabava, pevački i plesni nastupi, takmičenje nastavnika, stvaranje kreativnih radionica. Program „Žogarija“ nije usmeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na podsticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala dece.

Realizacija programa omogućuje deci da shvate vrednost i važnost telesnog vežbanja, kao i njegov doprinos zdravom stilu života. Prilikom igranja naglašena je važnost etičnosti i fer-plej-a.

Idejni tvorac i pokretač „Žogarije“ je MEDIA ŠPORT iz Slovenije, čije sadržaje na društvenim mrežama možete pratiti tokom cele godine.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *