Počela jubilarna deseta Nušićijada

Od danas pa do nedelje, 25. avgusta, Ivanjicom vlada Nušić, koji je zadužio ključeve grada i proglasio trodnevni režim življenja protkan kulturnim događajima, zabavom, humorom i veseljem.

Paradi kostimiranih građana prethodila je šaljiva utakmica između ženskog fudbalskog kluba „Rad“ iz Beograda i veterana iz Ivanjice.decija-najava Počela jubilarna deseta Nušićijada

Predvođena konjicom i kočijom, u kojoj je pored Nušića i predsednika opštine Ivanjica Zorana Lazovića bio i počasni gost Jorg Heskens , parada je malu varoš vizuelno i duhovno vratila u vreme Nušića.

Pre zvaničnog otvaranja, tradicionalno na bini „Okruglo pa na ćoše“, prisutni su uživali u nastupu KUD-a Doma kulture Ivanjica, pod rukovodstvom Gordane Spasović.

Tokom svečanog otvaranja, koja je bila u znaku „10 godina Nušićevanja“, Ivanjičani i gosti festivala prisetili su svih lepih trenutaka tokom ovih godina.NUSICIJADA-ZA-SAJT Počela jubilarna deseta Nušićijada

Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, izrazio je dobrodošlicu svim ljubiteljima kulture, zabave i humora. I ove godine je „bez rezerve“ predao ključeve grada Nušiću, odnosno glumcu Milanu Milosavljeviću.

„Za sve ove godine naš Nušić je uspeo da nam se podvuče pod kožu i zato mu svake godine sa lakoćom prepuštamo ključeve naše male varoši“- rekao je Lazović.

Počasni gost, Jorg Heskens, savetnik u kabinetu predsednika Vlade za nemačka ulaganja, istakao je koliko voli Ivanjicu i prirodu oko nje.il-nusicijada-2019 Počela jubilarna deseta Nušićijada

„Mnogo sam ponosan što imam čast da budem u Ivanjici danas. Ono što me fascinira u ovom gradu je priroda, u koju sam zaljubljen, ali i građani, koji su uvek nasmejani. Dosta gradova u Srbiji ima svoju feštu, ali sve se zovu po hrani ili piću, vi, Ivanjičani, imate festival koji slavi humor, i treba da budete ponosni na njega“- rekao je Heskens.

Šaršijanje i nušićevanje zvanično je počelo uz „Bandu drvenu“ i himnu koju su specijalno napisali za ovu manifestaciju.

Pretfestivalski dan obeležila je Svečana akademija, na kojoj su dodeljene pohvale i zahvalnice pojedincima i institucijama, zahvaljujući kojima je Nušićijada ostala jedinstvena po formi i sadržaju i postala kulturni bend ne samo Ivanjice, već čitave Srbije.

Nakon Svečane Akademije u holu Doma kulture otvorena je izložba „Velikani srpskog pozorišta“, koja je inače deo stalne postavke Kulturnog centra u Rabrenovu.

Prvog festivalskog dana otvorena je i izložba fotografija Ivanjičanina Ivana Petrovića, u autentičnom ambijentu stare berbernice.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *