Izložba legata Jugoslava Ocokoljića zaveštanih ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

IL-izlozba-legata-jugoslava-ocokoljica Izložba legata Jugoslava Ocokoljića zaveštanih ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

Kao omaž nedavno preminulom umetniku, Dom kulture u Ivanjici,  priredio je izložbu legata slika Jugoslava Ocokoljića. Iako je ovaj umetnik rođen u Splitu, njegova porodica vodi poreklo iz Ivanjice, stoga je, neposredno pred svoju smrt odlučio da svoje slika zavešta ivanjičkoj crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

IL-izlozba-jugoslav-ocokoljic-dvoumljenje Izložba legata Jugoslava Ocokoljića zaveštanih ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

U toku svog plodnog stvaralačkog života Jugoslav Ocokoljić formirao je jedinstven slikarski stil koji se bazira na srednjovekovnoj ikonografiji u slobodnoj interpretaciji. Umetničku inspiraciju nalazio je i u renesansnoj umetnosti, ali i na temeljima umetničke grupe Medijala. Svakako umetnik zadivljujućeg intelekta i opusa, Jugoslav Ocokoljić, je polje svoga rada proširio i na književnost, pa je napisao dve autorske knjige i preveo nekoliko knjiga o ikonama.

Izložbu legata u Galeriji ivanjičkog Doma kulture građani će biti u prilici da vide do 6.maja, nakon čega će one biti vraćene u ivanjičku Crkvu.

IL-izlozba-jugoslav-ocokoljic-vode_zive Izložba legata Jugoslava Ocokoljića zaveštanih ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

Jugoslav Ocokoljić bio je veoma cenjen u intelektualnim krugovima, a o njegovim slikama je pisao i Vladeta Jerotić.

  • „Ikone Jugoslava Ocokoljića izazivaju u gledaocu unutrašnje podrhtavanje koje ga tera da ih duže i sve duže gleda, ne bi li pokrenule u njemu ono najlepše: potrebu i želju za preobražajem“, reči su ovog akademika.

You may also like...

1 Response

  1. Slobodan kaže:

    Da se nadovezem na komentar svestenika oca Sinise u vezi zavestanja naseg rodjaka Jugoslava i kazem da je on imao zelju da legat ostavi ovdasnjoj Crkvi sto mi je i licno saopstio i on je pored naseg dede dr.Episkopa Firmilijana Ocokoljica koji je ktitor Hrama Svetog Save na Vracaru nastavio ovo Bogougodno delo. Veroucitelj Slobodan Ocokoljic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *