#1od5miliona sedmi put u Ivanjici

IL-protest7-1od5miliona-2 #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

Građanski protest pod nazivom „#1od5miliona“ održan je u Ivanjici po sedmi put. Protestanti su se i ovog petka okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u zemlji i društvu, a njima su se obratili Mišo Marković, istoričar, Jovan Marković, bivši gradonačelnik Užica i Radenko Marić iz Udruženja malinara „Podgolijski plodovi”.

IL-protest7-1od5miliona-4 #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

Mišo Marković istakao je da su građani Srbije, pa i Ivanjice, koji izlaze na proteste boreći se za slobodu govora, slobodu medija, fer i poštene izbore, hrabri ljudi.

  • „Mi izlazimo na ulice kako bismo pokazali da se predsednik države, kao i svi koji ikad budu na tom položaju, moraju vratiti u okvire zakona i ustava ove zemlje. Takođe, često razmišljam na temu šta ćemo našim potomcima, pa i sebi reći gde smo bili u proleće 2019. godine, kada su se u Srbiji na bitnim funkcijama nalazili najneprizorniji likovi, gde smo bili kada su predsednici opština naručivali ubistva i seksulano zlostavljali svoje zaposlene, kada su se stvarale najveće socijalne razlike i kada je gorivo u Srbiji bilo skuplje nego u ostatku Evrope, kada je cena maline sa 260 spala na 120 dinara, kada su najmlađi i najpametniji napuštali ovu zemlju… Jedini odgovor kog se ne bismo postideli jeste da kažemo da smo bili deo građanskih protesta, da smo jedan od pet miliona.”– rekao je Mišo Marković.

IL-protest7-1od5miliona-1 #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

IL-protest7-1od5miliona-3 #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

  • Prisutnim građanima obratio se i bivši gradonačelnik Užica, Jovan Marković„Verujem da su ovi mladi ljudi, koji su danas sa nama, svesni istorijskog trenutka, svesni vatre koju danas svi ovde držimo u rukama i koja, prvenstveno zbog mladih, ne sme da se ugasi. Mi, pre svega, tražimo slobodu za sve građane Srbije, jer samo u slobodnom izražavanju svih ljudi, ovo društvo ima priliku da se razvije. Ovo što smo mi doživeli u poslednjih sedam godina nije normalno. Nije normalno to da niko ne odgovara posle velike poplave u Obrenvocu i gušenja preko 40 ljudi, nije normalno da niko nije odgovarao za pad helikoptera i stradanje sedmoro ljudi, što niko ne odgovara za smanjene plata i penzija u Srbiji niti za promašena obećanja.”

IL-protest7-1od5miliona-radenko #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

Radenko Marić, predsednik Udruženja malinara „Podgolijski plodovi”, između ostalog, rekao je kako  cena maline od 2015. godine drastično pada, kao i da nijedan problem u vezi sa malinom koji su iskazali resornom Ministarstvu nije rešen.

IL-protest7-1od5miliona-6 #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

Protestna kolona se nakon govora učesnika, centralnom gradskom ulicom uputila do trga ispred Doma kulture i nazad. Novi protest, osmi po redu, prema najavama organizatora biće održan  u petak 5.aprila, sa izmenjenim terminom, od 20 časova.  Takođe, najavljen je i veliki mirni protest u Beogradu, koji bi trebalo da se održi 13. aprila, ukoliko ne dođe do ispunjavnja zahteva nezadovoljnih građana.

IL-protest7-1od5miliona-5 #1od5miliona sedmi put u Ivanjici

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *