U Ivanjici finansijka pomoć za nezaposlene porodilje 120.000, dok je u Lučanima 30.000 bez obzira na zaposlenje

Pored roditeljskog dodatka koji isplaćuje država kao podsticajnu meru za rađanje dece, pomoć novopečenim majkama pružaju i lokalne samouprave.

IL-decaulica-podsticaj U Ivanjici finansijka pomoć za nezaposlene porodilje 120.000, dok je u Lučanima 30.000 bez obzira na zaposlenje

Pravo na finansijku pomoć u Ivanjici imaju nezaposlene porodilje sa prebivalištem na teritoriji te opštine. Za svako dete predviđena je pomoć od 10.000 dinara mesečno da navršene prve godine deteta (tj. 12 rata po 10.000 dinara).

Uslovi koje porodilje treba da ispunjavaju su sledeći:

  • -da je dete živorođeno;
  • -da je porodilja državljanin Republike Srbije ili da je porodilja strani državljanin koji ima status stalno nastanjenog stranca pod uslovom da je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije;
  • -da u trenutku podnošenja zahteva jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji opštine Ivanjica neprekidno 6 meseci;
  • -da je nezaposlena porodilja na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili zdravstveno osigurana preko drugog lica ili je poljoprivrednik.

Sredstva za isplatu finansijske pomoći porodiljama obezbeđuje se iz budžeta opštine Ivanjica.

U cilju poboljšanja materijalnog položaja porodica, i susedna opština Lučani daje finansijsku pomoć. Svako dete koje se rodi na teritoriji Lučana dobija jednokratno 30.000 dinara, nevezano za to da li majka zaposlena ili ne.

Zabrinjavajući podaci za sve lošiji natalitet, bili su razlog što je država 1. jula prošle godine usvojila niz propisa vezanih za finansijsku i drugu vrstu podrške roditeljima kako bi se lakše odlučili na proširenje porodice. Prema njemu roditelji za prvo dete dobijaju jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno u roku od dve godine, dok za treće i četvrto dete po 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Ipak, podaci lokalne samouprave pokazuju da se parovi i pored finansijske pomoći retko odlučuju na rađanje četvrtog deteta.

U Ivanjici je u 2018. godini rođeno 209 dece, od toga 25 trećerođenih, a samo dvoje četvrtorođenih.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *