Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO)

Sve škole na području ivanjičke opštine danas su svečano obeležile školsku slavu, Svetog Savu. Uz slavski kolač i prigodan kulturno umetnički program djaci i prosvetari su proslavili u čast začetnika srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnika prosvetnih ustanova. Učenicima i profesorima koji su postogli značajne rezultate na takmičenjima, dodeljene su nagrade i priznanja.

OŠ”Kirilo Savić” Ivanjica

IL-svsaava19-kirilo1 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-kirilo2 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-kirilo3 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO)

OŠ”Vučić Veličković” Međurečje

IL-svsaava19-medjureecje1 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-medjureecje2 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO)IL-svsaava19-medjureecje3-1 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) OŠ”Milinko Kušić” Ivanjica

IL-svsaava19-milinko1 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-milinko2 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-milinko4 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO)

OŠ”Sreten Lazarević” Prilike

IL-svsaava19-prilike1 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-prilike2 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-prilike3 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO) IL-svsaava19-prilike4 Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO)

IL-SvSava Savindan svečano obeležen u ivanjičkim školama (FOTO)Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova. Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko. Odrekao se svetovnog života i zamonašio kao veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon. U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao autokefalnost (samostalnost) srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju. Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine, na povratku iz hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *