Hoće li biti srušene bespravno podignute vikendice na Goliji?

Na području Odvraćenice, Kuzmičkog Polja i Pašajlijskog Dola na Goliji, na kojima se planira izgradnja modernog skijaškog centra, u poslednjih dvadesetak godina, bespravno je izgrađeno blizu 500 objekata, uglavnom vikendica, apartmana i ugostiteljskih objekata.

IL-vikendice-legalizacija-odvracenica Hoće li biti srušene bespravno podignute vikendice na Goliji?

Obzirom na činjenicu da je Golija u svom najvećem delu Park prirode i Rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a, država nije učinila gotovo ništa da ovu pojavu spreči. U skladu sa Prostornim planom Golije, poslovi vezani za kontrolu gradnje objekata povereni su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Lokalne samouprave dakle, nemaju pravo izdavanja građevinskih dozvola.

Plan generalne regulacije za područje Odvraćenice donet je još 2009. godine i u njemu su određene namene površina. Plan precizno određuje gde je moguća gradnja hotela, ski staza, vikend naselja, etno sadržaja, sportskih objekata, putne infrastrukture… Istini za volju, u međuvremenu je pretrpeo određene izmene na teritoriji koja pripada opštini Raška, dok se što se tiče ivanjičkog dela planine ništa nije menjalo i on je isti kao i pre deset godina. Prema informacijama kojima raspolažemo, rezerve prema pomenutom planu izrazio je i grad Novi Pazar na čijoj teritoriji se nalazi Kuzmičko polje. Plan je u nadležnim ministarstvima pa se uskoro očekuje njegova konačna verzija.

IL-vikendice-legalizacija-odvracenica2 Hoće li biti srušene bespravno podignute vikendice na Goliji?

Kako Plan generalne regulacije nije bio dostupan široj javnosti, a država nije vršila kontrolu, divlja gradnja je uzela maha. Vikendice, apartmani i ugostiteljski objekti su načičkani svudao naokolo bez ikakvog plana. Iako većina nema dozvolu za gradnju, gotovo svaki ima priključak na struju i vodu. Kako se to dogodilo nismo uspeli da saznamo.

Da bi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donekle konačno ispravilo pre svega svoje greške i propuste, drastično je u prethodnih par godina pojačalo kontrolu, pa su bespravna gradnja ali i promet nekretnina gotovo zaustavljeni.

Tokom ove godine, svim vlasnicima bespravno izgrađenih objekata na pomenutim lokalitetima, uručena su obaveštenja u kojima se traži dostava nedostajuće dokumentacije za postupak ozakonjenja, potvrđeno nam je u Ministarstvu građevinarstva.

  • Tek nakon okončanja postupka ozakonjenja znaće se status postojećih objekata, odnosno da li će oni biti uklonjeni ili ne“, rekli su za Info LIGU nadležni u ovom ministarstvu.
  • „Dobio sam obaveštenje kojim se traži da nadležnim institucijama dostavim nedostajuću dokumentaciju za proces ozakonjenja. Ne znam šta će se dalje dešavati, ali mislim da rušenja neće biti. Bar ne velika većina od nekoliko stotina objekata koji su ovde izgrađeni. Priča se da će samo par vikendica koje su sagrađene blizu samog izvora reke Studenice biti srušeno. Ostaje da vidimo šta će se dešavati tokom naredne godine“, kaže vlasnik moderne vikendice na Odvraćenici koja nema dozvolu za gradnju.

Podsetimo, lokacijske uslove i nakon toga građevinske dozvole na području Parka prirode „Golija“, izdaje Odeljenje za objedinjenu proceduru Ministarstva građevinarstva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *