Na području Ivanjice izgrađeno 15.687 nelegalnih objekata

Na teritoriji opstine Ivanjica završen je popis nelegalno izgrađenih objekata, a prema podacima Odeljenja za urbanizam, ima ih 15.687. Do sada je doneto 2.985 rešenja o rušenju, dok je ozakonjeno 387 objekata.

IL-legalizacija-ozakonjavanje Na području Ivanjice izgrađeno 15.687 nelegalnih objekata

Svaki objekat koji nema građevinsku dozvolu popisan je na licu mesta, pri čemu su geometri premerili gabarite i izračunali korisne neto površine, na osnovu kojih se plaća i taksa za uknjiženje.

Procedura nalaže da Odeljenje za urbanizam i komunalne poslove, vlasniku nelegalno izgrađenog objekta najpre šalje rešenje o rušenju, a u okviru njega i obaveštenje u kome se navodi da je u roku od 30 dana potrebno dostaviti dokaz o odgovarajućem pravu na zemljištu na kome je objekat izgrađen i izveštaj o zatečenom stanju čiji je sastavni deo i elaborat geodetskih radova.

Ovakva rešenja sa obaveštenjem, vlasnicima nelegalno sagrađenih objekata na području Parka prirode Golija, stižu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prema našim saznanjima ima ih oko 500, pretežno na Odvraćenici i Dajićima.

IL-odvracenica-srbija-sume Na području Ivanjice izgrađeno 15.687 nelegalnih objekata

Stručne komisije koje je na ozakonjenju angažovala opština Ivanjica, obišle su i sva seoska područja, u kojima su pored poslovnih i stambenih popisani i svi pomoćni objekti. Svaki pomoćni objekat koji je sagrađen od čvrstog materijala, odnosno betona, blokova ili cigle, u procesu ozakonjenja koštaće po 5.000 dinara bez obzira na njegovu površinu.

Ukoliko vlasnici imaju više malih pomoćnih objekata, a ne žele ili ne mogu za svaki od njih platiti pomenutu cifru, mogu zatražiti izradu geodetskog elaborata čime će svaki od njih biti usnimljen, a proces ozakonjenja koštati kao jedan. Međutim, za izradu eleborata treba izdvojiti bar 10.000 dinara.

Pomoćni objekti sagrađeni od brvana i drugih drvenih elemenata sa temeljima od kamena neće biti predmet ozakonjenja.

Kuće za stanovanje izgrađene pre 1948. godine u gradskom i 1961. u seoskom području, podležu ozakonjenju, ali se na njih neće placati taksa ukoliko su ucrtane. Za izdavanje potvrde potrebna je kopija plana, izvod iz lista nepokretnosti, overena izjava dva svedoka koji su u to vreme imali 18 godina i četiri fotografije objekta.

IL-ivanjica Na području Ivanjice izgrađeno 15.687 nelegalnih objekata

Za stambene objekte na čitavoj teritoriji opštine do 100 kvadrata površine, biće potrebno izdvojiti 5.000 dinara. Za neto površinu od 100-200 metara kvadratnih taksa je 15.000 dinara. Ukoliko imate kuću površine između 200 i 300 kvadrata biće vam neophodno 20.000, a za objekte preko 300 m2 – 50.000 dinara.

Kada su u pitanju poslovni objekti, za površinu do 500 kvadratnih metara biće neophodno 250.000, a za one preko ove površine, 500.000 dinara.

You may also like...

1 Response

  1. paunovic mihailo kaže:

    potreban mi je geometar za premer zemljista u selu sivcina ivanjica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *