Šta se krije na dnu Vučkovičkog jezera

Veštačko jezero “Goli kamen”, poznatije kao „Vučkovičko”, u ataru sela Vučkovica, nedaleko od Ivanjice i Guče, od kako je formirano, u narodu izaziva kontroverze. Prema zvaničnim podacima, veštačka akumulacija nastala izgradnjom brane 1990. godine, namenjena je pre svega za vodosnabdevanje, s obzirom da žitelji gornjeg Dragačeva već godinama imaju problema sa vodom.

IL-jezero-goli-kamen-vuckovica3 Šta se krije na dnu Vučkovičkog jezera

Međutim, ne mali broj onih koji veruju u teorije zavere, tvrde da je ovo jezero stvoreno da bi se na njegovom dnu, daleko od očiju javnosti sakrio opasni otpad. Ovakve priče i slične polemike traju već gotovo tridesetak godina. Oni koji veruju da je jezero stvoreno da čuva nuklearni otpad na njegove obale i ne dolaze, dok se drugi slobodno kupaju, uživajući u čistoj vodi i lepom prirodnom okruženju.

Nekoliko meštana koji žive u okolini jezera i sa kojima smo razgovarali, kažu da i danas postoje različite priče o tome da je na njegovom dnu skriveno nešto posebno i opasno, a što je došlo navodno iz Slovenije. Tvrde da se prilikom gradnje jezeru nije smelo prići, da su čudni „radovi” izvođeni isključivo noću, te da su viđana sumnjiva lica koja se se muvala po okolini.

IL-jezero-goli-kamen-vuckovica2 Šta se krije na dnu Vučkovičkog jezera

Odgovore na glasine i špekulacije o navodnom opasnom otpadu na dnu jezera, potražili smo na relevantnom mestu, u Vodoprivrednom centru „Morava” u Nišu, koje upravlja branom i jezerom. Direktor centra, Dragoljub Miljojković, u razgovoru za Info LIGU kaže da su u pitanju najobičnije gluposti.

  • „Naravno da nema mesta takvim pričama, ljudi izmišljaju svašta i mnogi veruju u teorije zavere. U pitanju je visoka brana i logično je recimo da se noću nije smelo prilaziti objektu, dok je gradnja trajala. Uostalom sve je proverljivo, a na prvi pogled se vidi da je jezero izuzetno čisto i puno ribe. Zamislite paradoks, da neko izgradi čitavo veštačko jezero da bi na njegovom dnu nešto sakrio. A šta to? Pa to je van pameti i logičkog rasuđivanja”, kaže Miljojković.

IL-jezero-goli-kamen-vuckovica4 Šta se krije na dnu Vučkovičkog jezera

Jezero „Goli kamen” zahvata površinu od 7,4 hektara, nalazi se u šumskom okruženju na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdevaju dva potoka koji teku iz pravca sela Luke i Lisa u opštini Ivanjica.

Prilikom izgradnje, ova akumulacija je bila u nadležnosti Zemljoradničke zadruge „Kotraža” koja je u međuvremenu otišla u stečaj, a zatim je predata na upravljanje Vodoprivrednom centru „Morava” u Nišu. Zbog propadanja same zadruge, investicija nikada nije privedena kraju. Ovo državno preduzeće sada traži da se brana i jezero izuzmu iz stečajne mase bivše zadruge.

  • IL-DragoljubMiljojkovic Šta se krije na dnu Vučkovičkog jezeraZemljoradnička zadruga „Kotraža” koja je upravljala akumulacijom je u stečaju. Stečajni upravnik je u međuvremenu jezero sa branom pokušavao da proda kroz stečajnu masu. Prema dokumentaciji koju posedujemo, Vučkovičko jezero je bilo namenjeno za navodnjavanje. Država je u njegovu izgradnju uložila čak 98 odsto sredstava, dok je zadruga samo formalno bila investitor. Zato tražimo da se ona izuzme iz imovine zadruge. Mi u ovom trenutku branom upravljamo u smislu vodnog režima, pratimo stanje, održavamo, u operativnom je planu za odbranu od poplava. Godišnje se vrši i tehničko osmatranje i izveštavanje o stanju brane, a pitanje imovine će se najverovatnije rešavati u sudskom sporu”, navodi Miljojković.

 

U „Srbijavodama” su nam rekli da jezero odlikuje raznovrsna riblja fauna od koje su najzastupljenije vrste: šaran, som, babuška, karaš, klen, linjak, grgeč i bodorka. Ova činjenica i definitivno raspršuje mračne priče o tome koliko je ono opasno.

IL-jezero-goli-kamen-vuckovica Šta se krije na dnu Vučkovičkog jezera

U poslednje vreme se, kako saznajemo,  intenzivno radi na prikupljanju neophodnih sredstava da se jezero privede osnovnoj nameni, odnosno vodosnabdevanju obližnjeg sela Kotraža.

You may also like...

2 Responses

  1. Radisa kaže:

    Sumljivo je svima da ta voda jos nije iskoriscena tolike godine. A nevidim da bivsa Juga je toliko bila bogata da pravi rezervu od te vode.

  2. Ana kaže:

    otkud se pominje slovenija? radovi po mraku… da nije ozpad iz nuklearne elektrane krsko?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *