Nagli preokret. Stiže ledena vazdušna masa iz Sibira

Poslednji ‘’prolećni’’, sunčan i topao dan ostao je za nama jer do kraja nedelje ulazimo u hladnoću pozne jeseni.

IL-sneg-mart-18-1 Nagli preokret. Stiže ledena vazdušna masa iz Sibira

Meteorolozi kažu da nas očekuju hladnoća, mraz, ali i sneg. Več naredne nedelje biće znatno hladnije od proseka za ovo doba godine.

  • – Jutarnja temepratura biće od 4 stepena do 11, a maksimalna dnevna od 11 do 17 stepeni.  Od četvrtka, pa do kraja sedmice, zadržaće se smena oblačnih i sunčanih intervala, uz dalji postepeni pad temperature. Maksimalne dnevne u četvrtak i petak biće oko 10 stepeni. U subotu od 5 do 10, a u nedelju oko 8. Jutarnje temeperature od četvrtka kretaće se od najviše  7 stepeni i postepeno će padati. U petak na 4 stepena, u subotu će biti slična temperatura, dok će u nedelju i ponedeljak ona biti 1 stepen, odnosno 0 stepeni – kaže za “Blic” Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2umbrella”.

Od ponedeljka kiša i sneg

Đurić kaže da nam u ponedeljak sa juga stiže naoblačenje koje će doneti kišu i sneg.

  • – Tog dana će biti dosta hladno. Dnevna temepratura od 4 do 8 stepeni. U ponedeljak padavine na jugu i istoku Srbije. Uveče je moguć slab sneg. Nakon toga, sledeća dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra. Imaćemo zimske temperature. One će se kretati tek koji stepen iznad 0 i to posle 20. novembra – objašnjava Đurić.

Jutarnji mrazevi i maksimalna dnevna oko nule

Prema sadašnjim prognozama, od ponedeljka će slabog snega biti uglavnom u planinskim predelima, mada će postojati uslovi za padavine i u nižim krajevima.

  • – Biće veoma hladno, jer će Srbija tokom treće dekade novembra biti pod uticajem ledene vazdušne mase iz Sibira. Od 20. novembra ujutru će biti mrazeva, a maksimalne temperature kretaće se od 5 do 0 stepeni. Istovremeno, iznad severnih i severozapadnih predela Evrope i Skandinavije nalaziće se snažan anticiklon, koji će omogućiti prodor ledenog vazduha iz Sibira, sa severoistoka prema jugu i preko našeg područja – kaže Đurić.

Izvor:blic.rs

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *