Počelo uređenje Hadži-Prodanove pećine

Pre sedam dana počeli su zvanični radovi na uređenju Hadži-Prodanove pećine u Raščićima kod Ivanjice. Nakon njihovog završetka krajem godine, pećina će biti otvorena za posetioce koji će biti u prilici da uživaju u pećinskim ukrasima stvaranim hiljadama godina. Biće uključena u ponudu Turističke organizacije opštine Ivanjica ali i velikog broja turističkih agencija.

IL-hadzi-prodanova-pecina-rascici-5 Počelo uređenje Hadži-Prodanove pećine

Projektom je predviđeno dekorativno osvetljenje pećine hladnom rasvetom, postavljanje pešačkih staza kao i njeno unutrašnje i parterno uređenje. Biće izgrađena zaštitna ograda i suvenirnica u neposrednoj blizini samog ulaza u pećinu.

IL-hadzi-prodanova-pecina-rascici-2 Počelo uređenje Hadži-Prodanove pećine

  • “Ukupna dužina pešačkih staza koje će biti postavljene duž ulaznog kanala i pećinskih dvorana je oko 140 metara, a u manjoj dvorani biće izgrađena i platforma površine oko 80 kvadrata. Širina staza je jedan metar, koliko će biti visoka i zaštitna ograda. Duž staza biće postavljeni informativni panoi”, kaže za InfoLIGU arhitekta Zorana Gavrilović iz preduzeća “Atelje – Milutinović” iz Ivanjice, koje je uradilo idejno rešenje uređenja pećine.

Funkcionalnim i dekorativnim uređenjem lokaliteta Hadži-Prodanove pećine uz strogo poštovanje mera zaštite korišćenja jedinstvenog arheološkog, speleološkog, palenteološkog i nepokretnog kulturnog nasleđa, doprineće razvoju turizma u opštini Ivanjica.

IL-hadzi-prodanova-pecina-rascici-1 Počelo uređenje Hadži-Prodanove pećine

Pećina će biti osvetljena LED rasvetom koju će činiti više desetina sijalica koje će osvetljavati samu stazu za kretanje pešaka ali i pećinske ukrase. Idejno rešenje za ovaj posao uradila je firma “Proelektro” iz Beograda.

Opština Ivanjica je za svrhu uređenja ovog važnog speleološkog lokaliteta od Ministarstva turizma Srbije dobila 8.000.000 dinara. Obzirom da ukupna investiciona vrednost projekta iznosi 12.834.560, opština razliku obezbeđuje iz svog budžeta.

IL-hadzi-prodanova-pecina-rascici-3 Počelo uređenje Hadži-Prodanove pećine

Vrednovano prirodno dobro od velikog značaja, II kategorije, realizacijom projekta biće sačuvano i stavljeno u funkciju kao značajan arheološki, speleološki i turistički objekat.

Odlukom o zaštićenom prostoru koji obuhvata nešto više od 7 hektara, strogo je zabranjena bilo kakva izgradnja, skrnavljenje, eksploatacija mineralnih sirovina, preoravanje prirodnih livada, krčenje vegetacije, i sve aktivnosti u samoj pećini koje mogu ugroziti njenu faunu i floru i oštetiti njene temeljne i sve druge vrednosti.

Spomenik prirode Hadži – Prodanova pećina, nalazi se na 7 kilometara od Ivanjice, u selu Raščići, na putu prema Guči i Čačku, na nadmorskoj visini od oko 600 metara. Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je u pećinu sklanjao zbegove za vreme Prvog srpskog ustanka. Raniji nazivi su Rašćanska pećina i Šljepaja.

IL-hadzi-prodanova-pecina-rascici-4 Počelo uređenje Hadži-Prodanove pećine

Ispitana dužina pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz nje nalazi se u dragačevskom selu Kotraža. Donji sprat pećine pored glavnog ima i dva sporedna kanala. Ulazni deo je širok i visok oko 3 metra i završava se suženjem iza koga se nalaze prostrane dvorane koje su dugačke oko 50 i široke 15 metara. Desna strana ove dvorane pokrivena je bigrenim salivom i serijom plitkih bazenčića. U centralnom delu dvorane nalaze se debeli stalaktiti i stalagmiti, a na stranama moćni salivi kao okamenjeni vodopadi. Dvorana se završava sa dva manja prodora-procepa. Gornji sprat počinje iz dvorane glavnog kanala i ispunjen je raznobojnim i raznovrsnim nakitom.

Rašćanska pećina se svrstava u malobrojna višeslojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu i pruža veliki potencijal za buduća istraživanja. Stanište je znatne populacije slepih miševa.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *