Paprika na ceni

Mnoga domaćinstva ove godine ostaće bez omiljene srpske zimnice- ajvara. Krajem leta za ovo crveno povrće bilo je potrebno izdvojiti i do 200 dinara po kilogramu, a cena još uvek nije počela znatno da pada i teško da će dostići prošlogodišnju, kada se paprika mogla naći i po ceni od 50 dinara za velike količine.

IL-paprika1 Paprika na ceni

Na ivanjičkim tezgama cene se kreću od 120 do 180, dok se u prodavnicama prodaje po ceni od 190 dinara.

Stoga, za teglu ajvara od 750gr, potrebno je tri kilograma crvenih paprika, za koje, ovih dana, treba izdvojiti najmanje 360 dinara, uz rizik da je najjeftinija paprika verovatno puna vode, pa je potrebno duže kuvanje, a dobija se manja količina.

Cene ove ukusne zimnice znatno su više i u prodavnicama. Za teglu od 550 grama treba izdvojiti minimum 540 dinara, dok je iz domaće proizvodnje cena malo niža, kreće se u proseku 750 dinara po kilogramu.

IL-paprika4ajvar Paprika na ceni

  • „Ajvar iz svoje proizvodnje prodavala sam po ceni od 650 dinara, papriku sam nabavila letos po ceni od 100 dinara po kilogramu, međutim, svako naredno dokupljivanje me je više koštalo, tako da sa cenom većom od 140 dinara sam stopirala proizvodnju, jer mi nije isplativo.“– kaže Gordana Spasojević, domaćica iz Kotraže.

Glavni razlog što je ove godine cena paprike skočila jesu vremenske nepogodne, kišno doba za vreme uzgoja i sadnje doprinelo je tome da rod podbaci i do 70 odsto, a potražnja je ogromna.

Pošto je za kilogram crvene, krupne, mesnate paprike potrebno izvodojiti skoro kao za kilogram mesa, mnoge domaćice danas pre biraju mesnati ručak.

IL-paprika3meso Paprika na ceni

  • „Ako se odlučim za samo prženu papriku za ručak, u obližnjoj prodavnici moram da izdvojim 270 dinara za 1,5kg paprike, dok mi je za sarmu potrebno pola kilograma mlevenog mesa koje je 250 dinara. Pritom dobijem izdašniji ručak.“– kaže Jasminka.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *