Obeležavanje jubileja crkve, biblioteke, vrtića i velikog rata na Svečanoj akademiji Nušićijade

Svečana akademija povodom jubileja koje ove godine obeležavamo kroz Nušićijadu, festival humora, zabave, veselja i kulture, održaće se u četvrtak, 23. avgusta 2018. godine, na velikoj sceni Doma kulture u Ivanjici, sa početkom u 18 časova.

IL-akademija-nusicijade Obeležavanje jubileja crkve, biblioteke, vrtića i velikog rata na Svečanoj akademiji Nušićijade

Ovogodišnja Nušićijada biće u znaku četiri jubileja-180 godina od izgradnje ivanjičke crkve, 150 godina od prve knjižnice i čitaonice u varoši, četiri decenije od nastanka dečijeg vrtića, dok će jedan programa biti posvećen stogodišnjici završetka Velikog rata.

Svečani skup započeće obeležavanjem velikog jubileja crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, koja je podignuta 1836. godine u centru Ivanjice, i jedini je objekat iz tog doba u Ivanjici. Tim povodom biće uručeno priznanje predsedniku opštine Zoranu Lazoviću, za nesebičnu pomoć lokalne samouprave u razvoju i napretku ivanjičke crkve i emitovan film o njenom nastanku i istoriji.

Drugi jubilej, koji smo proslavili ove godine, jeste izgradnja prvog dečijeg vrtića u Ivanjici. Danas, u našoj varoši postoje tri vaspitno-obrazovne ustanove za mališane, koji pod svoje okrilje primaju 450-oro dečice. U okviru svečane akademije, svoj jubilej predstaviće kolažnim programom u kome učestvuje Marija Đorđević sa recitacijom „Moja mama divno priča“, kao i deca  pripremnog predškolskog programa iz Osonice, koji će se predstaviti kroz pokretnu igru „Ne rugaj se“, recitacije „Ujkovo udvaranje“ u izvođenju Lazara Đuraševića i „Nema za mačke škole“ Anje Lišanin.

Narodna biblioteka u Ivanjici jedna je od najstarijih biblioteka u čačanskom regionu, osnovana 1868. godine. Svojih 150 godine obeležiće izvedbom skeča u okviru večerašnje Svečane akademije.

U okviru dela programa posvećenog stogodišnjici završetka Velikog rata, nastupiće Ivan Petrović, koji će recitovati „Plavu grobnicu“ Milutina Bojića i hor, koji će izvesti pesmu „Kreće se lađa francuska“.

Po završetku akademije, biće otvorena prva postavka u okviru ovogodišnje Nušićijade. Posetioci će imati priliku da pogledaju dokumenta i predmete Ivanjičana koji su učetvovali u Prvom svetskom ratu. Izložba će biti postavljena u Čičinom domu od 19 časova.

Velika scena Doma kulture, od 20 časova, rezervisana za duhovnu čaroliju Divne Ljubojević, što je još jedan način da crkva obeleži 180 godina od izgradnje.

You may also like...

1 Response

  1. ana kaže:

    Ozvucenje u parku je bilo katastrofa. Zvuvnici koji su za otpad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *