Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke (VIDEO)

Polaganjem venaca na  spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878) obeležene su 142. godine od bitke u kojoj je  Srbija suprotstavljajući se  turskim snagama izgubila blizu 20.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika.

IL-142-godine-javorskog-rata2 Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke (VIDEO)

U znak sećanja na stradale borce  danas su na Javoru  vence položili generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković, predstavnici Vojske Srbije, opština Ivanjica i Nova Varoš, Udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova kao i predstavnici  OŠ’’Major Ilić’’- Kušići.

Povodom godišnjice, generalni sekretar predsednika Republike, Nikola Selaković otvorio je put preko sela Ljepojevići koji povezuje Zlatiborski i Moravički okrug i od velikog je značaja za meštane ovog kraja.

IL-142-godine-javorskog-rata4 Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke (VIDEO)

Humanitarna organizacija ’’Stara Raška’’ jedanaest godina zaredom na ovaj dan organizuje i ’’Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja’’.

IL-142-godine-javorskog-rata5 Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke (VIDEO)

Predsednik UO te organizacije, Vojin Vučićević, kaže da je ponosan na planove koje država ima prema ovom kraju. Ulaganjem u infrastrukturu stvoriće se uslovi da se ljudi zadrže na ovim prostorima ali i omladina vrati u prelepe krajve naslonjene na planinu Javor.

IL-142-godine-javorskog-rata6 Obeleženo 142 godine od Javorskog rata-Kalipoljske bitke (VIDEO)

Od prošle godine Javorski rat-Kalipoljska bitka svrstani su i u zvaničan  kalendar Vojske RS.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *