Vaskrs obeležen i u ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih. Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

U ovom  prazniku podjednako uživaju i mališani koje najviše zabavlja kucanje jajima, ali i oni malo stariji koji praznik koriste za druženje sa porodicom .

Farbana jaja pronađena su još u praistorijskim grobovima, a tradicija bojenja među iranskim narodima traje oko 2 500 godina.

Razlog za farbanje verovatno leži u činjenici da su se jaja simbolično ispisivala magijskim rečima ili motivima kako bi se pojačao značaj samog farbanja. S vremenom se to pretvorilo u zabavu za čitavu porodicu, koja se u najčešće prepušta deci.

IL-vaskrs-crkva-kucanje Vaskrs obeležen i u ivanjičkoj crkvi (VIDEO)

U hrišćanstvu ukrašena jaja su simbol novog rođenja, Isusovog izlaska iz groba, odnosno Vaskrsnuća. Zanimljivo je spomenuti da je jedan od najčešćih motiva na staroslavenskim pisanicama bila svastika, univerzalni simbol plodnosti, koja se s vremenom u potpunosti izgubila sa ukrašenih jaja.

Uskršnji zec takođe je simbol plodnosti. Iako se ne spominje u Bibliji s vremenom je postao jedan od zaštitnih znakova Uskrsa. A ako se pitate zašto baš on nosi kokošija jaja, odgovor verovatno leži još u Antici gde je zec zbog svog brzog i čestog razmnožavanja bio sveta Afroditina životinja.

Pogledajte kako je u ivanjičkoj crkvi SV. car Konstantin i carica Jelena, obeležen ovaj praznik.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *