Kameni most uskoro samo pešački (VIDEO)

Kameni most u Ivanjici, najveći je jednolučni most na Balkanu, napravljen je bez građevinskog vezivnog materijala i već 112 godina odoleva  vremenskim uslovima, teretnom i putničkom saobraćaju. Kako bi ga sačuvali kao turističku atrakciju opštinske nadležne službe raspisale su  konkurs za izradu urbanstičko-arhitektonskog rešenja kojim će biti izgrađen novi most za saobraćaj, a Kameni postati samo pešačka zona.

IL-kameni-most2 Kameni most uskoro samo pešački (VIDEO)

Rezultati konkursa koji traje do 25. maja znaće se 2. jula, a plan je, kako se nadaju iz opštine, da već naredne godine počne izgradnja novog i zaštita starog, kao i parterno uređenje zone oko mosta, crkve i trga. Ako sve bude teklo po planu, za tri do četiri godine Kameni most koristiće samo pešacima.

Kameni most, sa 25 metara dugim lukom spaja obale Moravice i nalazi se na javorsko-dragačevskom putu. Sagrađen je po principu klinova, bez građevinskog vezivnog materijala a gradili su ga italijanski neimari od 1904. do 1906. godine od velikih kamenih blokova. Zaštićen je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

You may also like...

3 Responses

 1. Koca kaže:

  Gradnja drugog mosta je sličan projekat kao i naper… Treba dobro razmotriti ceo plan grada…. Greska je praviti most do mosta…

 2. miljan kaže:

  Nije ovo najveci jednolucni most na Balkanu. Mostarski je, na primer, 13 metara duzi.

  • Borislav kaže:

   Miljane, nisi razumeo. Ovo je najveći jednolučni most na Balkanu, sa najvećim rasponom, građen bez vezivnog materijala, bez metalnih klinova i klanfi. Građen tehnikom uklinjavanja klesanih kamenih blokova. Most u Mostaru ima veći raspon ali je građen a nedavno i renoviran uz pomoć metalnih klanfi. One služe kao dodatno ojačanje, što je i razumljivo za takav raspon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *