Crveni krst Ivanjica učestvovao na pozorišnom festivalu u Zrenjaninu

Crveni krst Ivanjica bio je učesnik petog po redu Festivala pozorišnih predstava koji je u organizaciji Crvenog krsta Srbije, a u okviru programa ,,Promocija humanih vrednosti“ održan od 28. do 30. marta 2018. godine u Narodnom pozorištu ,,Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Festival su otvorili generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije, Vesna Milenović i pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina Simo Salapura. Tokom trodnevnog festivala Crveni krst Zrenjanin je u svom gradu ugostio preko 300 učesnika (učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, kao i edukovane volontere i prosvetne radnike iz 26 sredina u Srbiji).

Sve predstave su bile osmišljene u duhu promocije humanih vrednosti i poslale su jasnu poruku o značaju tolerancije i poštovanju različitosti. Predstave su se bavile temama: razvijanje tolerancije i nenasilne komunikacije, poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnostravnost, dečija prava, prevencija nasilja u elektronskim medijima i drugo. U osmišljavanju tematskih pozorišnih predstava učestvovali su edukovani mladi volonteri Crvenog krsta, prosvetni radnici i organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama. Iako su sve predstave pobedničke već samom porukom koju su poslale, po mišljenju žirija, u čijoj su se ulozi ove godine našle svih 26 organizacija Crvenog krsta učesnica Festivala, najbolji su bili: Crveni krst Ćićevac, koji je osvojio prvo mesto, na drugom mestu Crveni krst Kraljeva, a na trećem mestu Crveni krst Užice.

IL-crveni-krst-ivanjica-pozoriste-zrenjanin2 Crveni krst Ivanjica učestvovao na pozorišnom festivalu u Zrenjaninu

  • Crveni krst Ivanjica na ovom festivalu predstavljali su učenici četvrtog razreda Osnovne škole ’’Kirilo Savić’’, u okviru koje se ovaj program realizujeod 2007. godine. Predstavu pod nazivom „Meni moje srce kaže“, osmislila je zamenica direktora ove škole,  Svetlana Perović, dok su joj u pripremi same predstave i realizaciji scenarija pomagali nastavnica Slavica Bojović i mladi volonteri Crvenog krsta Ivanjica.  Crveni krst Ivanjica je sa ovog festivala nekoliko puta doneo nagrade za prvo mesto i najbolju predstavu na prvom održanom festivalu, kao i za najbolju scenografiju i najboljeg glumca na trećem održanom festivalu. Na ovom festivalu nismo uspeli da ostvarimo rezultat, jer je u izuzetno dobroj konkurenciji  izbor pobednika bio jako težak. – kažu u Crvenom krstu Ivanjica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *