Počinju radovi na deonici auto puta Preljina-Boljare, posao poveren Kinezima

Ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa izvršnim predsednikom kineske kompanije CCCC Internešnl (China Communications construction company) Du Fejom, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu “Beograd – Južni Jadran”, za deonicu Požega – Boljare.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare rekla da Memorandum podrazumeva izradu projektno tehničke dokumentacije za najtežu deonicu, dugu 107 kilometara, koja će koštati oko 50 miliona evra, prenosi Nova ekonomija.

  • Da bi se Koridor 11 povezao sa Crnom Gorom, neophodno je da se uradi put od Preljine do Požege, za koji je potpisan komercijalni ugovor vredan 523 miliona dolara, a gradnja će početi sledeće godine u martu”, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, na toj deonici radovi će trajati dve godine.

Izvršni predsednik CCCC Internešnl Du Fej rekao je da će kineska firma obezbediti dokumentaciju i način finansiranja projekta.

On je dodao da je izgradnja te deonice autoputa od izuzetnog značaja za Srbiju i kada se u Crnoj Gori završi deonica Bar – Boljare, koju takođe radi ta kineska firma, iz Srbije će moći veoma brzo da se stigne do crnogorskog primorja.

Razgovaraće se i o aerodromu Ponikve

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang rekao je da Kina u Srbiji ima više projekata nego u bilo kojoj zemlji “16+ jedan”.

“Polovinu projekata koje imamo u Srbiji radimo sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i verujem da ćemo na vreme realizovati deonicu Požega – Boljare”, istakao je Mančang.

Na pitanje novinara da li je CCCC Internešnl zainteresovana za gradnju aerodroma Ponikve, Li Mančang je rekao da su uspostavljeni kontakti sa lokalnom vlašću i da će se o tome razgovarati.

Mihajlović je dodala da ministartvo podržava ideju o osposobljavanju aerodroma Ponikve, jer je važan i zbog dolaska turista kao i da bi ta investicija vredela oko 50 miliona evra.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *