Kakva je veza između MUČENIKA I BRAČNIH PAROVA

Bračni parovi koji su se venčali nakon 22. marta prošle godine u četvrtak će imati “ponovljenu svadbu”, bar u smislu gostiju, poklona i činjenice da će opet biti u centru pažnje.

Mladenci su unikatni praznik koji u sebi spaja hrišćansku, pagansku i narodnu tradiciju.

40 mučenika

Hrišćanski momenat se ogleda u tome što Crkva toga dana obeležava Svetih 40 mučenika, ubijenih 320. godine u gradu Sevastiji (Turska), nakon što su odbili da se odreknu tada zabranjene vere. Kako su svi oni bili mladi vojnici, dan je poneo ime Mladenci.

Odlučni da se ne odreknu Hrista, mladići su prvo kamenovani, no po predanju, kamenje se odbijalo o njihova tela i pogađalo one koji su ih bacali. Njihovi mučitelji su ih potom svukli, vezali kanapima i bacili u jezero koje se ledilo. No, svetlost usred noći zagrejala je vodu i otopila samo led oko njih 40-orice. Sa neba su se na glave mladića spustili venci. Videvši to, Rimljani su ih pogubili i spalili njihova tela.

A kakve to veze ima sa mladencima, u smislu mladih bračnih parova?

Crkva tvrdi da su upravo ti venci povezuju mladence-mučenike sa mladencima-parovima.

Na venčanju se mladoženji i mladi na glavu stavljaju venci (ili krune) koje imaju trostruku simboliku: carsku, jer su oni car i carica u svome domu; mučeničku, jer u braku treba podnositi žrtve; i besmrtnu, jer je pobeda nad smrću suština hrišćanstva.

Poruka je da supružnici treba jedno drugom da budu verni, kao što su mladenci bili Hristu.

U ovo ime se za Mladence sprema 40 kolačića, mladenčića, koji se premazuju medom i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Izvor:BLIC

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *