Sumnjiva akcija Asocijacije malinara – oglasilo se i resorno ministarstvo (VIDEO)

Povodom opšteg haosa koji je nastao nakon poziva Asocijacije malinara Srbije poljoprivrednicima da dostave neophodnu dokumentaciju za dodelu besplatnog đubriva iz robnih rezervi, redakcija portala Info LIGA zatražila je zvaničnu informaciju od Ministarstva poljoprivrede.

Kako su nam saopštili, stav ministarstva je da sarađuje isključivo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama i sa njima dogovara sve oblike saradnje u oblasti poljoprivrede.

Prema našim saznanjima, nikakav zvaničan dopis od strane resornog ministarstva nije stigao po ovom pitanju u lokalne samouprave, pa se dovodi u pitanje sama akcija koju sprovodi Asocijacija u nekoliko gradova Srbije.

Akcija Asocijacije „Malinari Srbije“ u okviru koje poljoprivredna gazdinstva prikupljaju papire za predaju zahteva za pomoć države u đubrivu iz robnih rezervi, izazvala je ogromno interesovanje ovdašnjih proizvođača maline i kupine.

Od prošlog petka, od kada traje poziv, redovi ispred Uprave za trezor su ogromni. U svakom trenutku ispred vrata ove institucije čeka na red bar dve stotine Ivanjičana. Zbog velikih gužvi, nekoliko policijskih službenika održava red. Jedan stariji meštanin je na kratko kolabirao. Nakon što su ga prisutni okrepili vodom, vratio se na mesto na kom je bio čekajući da podigne neophodne papire.

IL-malinari-ispred-trezora2 Sumnjiva akcija Asocijacije malinara – oglasilo se i resorno ministarstvo (VIDEO)

U Upravi za trezor, nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava podižu potvrde o aktivnom statusu i strukturi biljne proizvodnje koje onda predaju u advokatsku kancelariju, angažovanu za prikupljanje i obradu podataka u formi zahteva koji bi trebalo kako kažu , uskoro da se uputi Ministarstvu poljoprivrede za pomoć u đubrivu.

Za ovaj posao, od strane Asocijacije angažovana advokatska kancelarija Ivana Bogdanovića u Javorskoj ulici, svakom nosiocu gazdinstva naplaćuje po 400 dinara za administrativne troškove. Vanredno podizanje dokumenata stvorilo je i problem zaposlenima u Upravi za trezor, jer pored redovnih aktivnosti dnevno moraju izdati više stotina navedenih potvrda.

IL-malinari-ispred-trezora4 Sumnjiva akcija Asocijacije malinara – oglasilo se i resorno ministarstvo (VIDEO)

Građani su nezadovoljni ovakvim gužvama, kratkom roku za predaju papira ali i samom cenom od 400 dinara po zahtevu.

  • Organizatori akcije će za 3-4 dana zaraditi 2.000.000 dinara, što je apsolutna sramota. Zauzvrat, nemamo nikakvu garanciju da ćemo dobiti bilo šta, jer se ministarstvo još uvek nije oglasilo –  kažu za InfoLIGU svi sa kojima smo razgovarali danas.

Asocijacija „Malinari Srbije“ uputila je zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za pomoć poljoprivrednicima u đubrivu na području opština Ivanjica, Arilje i Kosjerić, jer su jedino ove lokalne samouprave, prema njihovom svedočenju  tokom prošle godine sačinile izveštaje o šteti na svojim teritorijama. Asocijacija je u zahtevu predložila da ta pomoć iz robnih rezervi bude 900 kilograma dubinskog i 500 kilograma đubriva za prihranu po hektaru.

IL-malinari-ispred-trezora3 Sumnjiva akcija Asocijacije malinara – oglasilo se i resorno ministarstvo (VIDEO)

Do danas do podneva advokatskoj kancelariji je predato oko 1000 zahteva za evidenciju, a prema podacima ovdašnje lokalne samouprave, od prema poslednjem popisu više od 7000 poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Ivanjica, zvanično ih je registrovano oko 5.650.

You may also like...

1 Response

  1. Dejan kaže:

    Весело, весело ће бити…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *