Muke proizvođača ivanjičkog krompira (VIDEO)

Krompir se na teritoriji opštine Ivanjica gaji na nešto preko 1.000 hektara površine i posle maline nalazi se na drugom mestu. Velike oscilacije u otkupnim cenama zbog sezonskih poremećaja na tržištu i slabe konkurentnosti proizvodnje u odnosu na evropske zemlje, često međutim kolebaju proizvođače da li da nastave da se bave ovom inače prilično teškom proizvodnjom.

Planinski reljef koji često isključuje neophodnu mehanizaciju, usitnjenost parcela, slaba ili gotovo nikakva udruženost za nastup na tržištima i nepostojanje podrške države u vidu subvencija, podiže proizvođačku cenu ivanjičkog semenskog i konzumnog krompira. To sa druge strane stvara barijere za njegov plasman, bez obzira na kvalitet koji je gotovo po pravilu na zavidnom nivou.

Ako je suditi prema najavama, ivanjički krompir će se uskoro naći na listi domaćih proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Njegova sertifikacija je započela pre gotovo godinu dana, a kada se završi biće garancija jedinstvene kombinacije lokalnih prirodnih bogatstava i tradicije, pa će potrošači koji za ovaj poljoprivredni proizvod ivanjičkog kraja odavno znaju, ali retko do njega mogu doći, biti sigurniji u to šta i od koga kupuju.

IL-krompir-ivanjica-potato Muke proizvođača ivanjičkog krompira (VIDEO)

Oznaka geografskog porekla je pravo kojim se štiti ime porekla i geografske oznake nekog proizvoda. Ona propisuje standard proizvodnje i kvaliteta, što za krajnji cilj ima bolje pozicioniranje na tržištu.

Prosečna proizvodnja po hektaru krompira u ivanjičkom kraju je oko 25, dok ona u pojedinim evropskim zemljama dostiže i 50 tona. Ovim poslom se prema našim nezvaničnim saznanjima bavi nekoliko stotina poljoprivrednika, mahom na području Javora i Golije. Profit koji se ostvari na godišnjem nivou kreće se oko 475 miliona dinara, odnosno 3,8 miliona evra.

You may also like...

2 Responses

  1. ivanjicanin kaže:

    A sta je sa organizovanim otkupom poljoprivrednih proizvoda u novoformiranim zadrugama u Prilikama i Medjurecju , cime se bave

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *